Trgovina diplomama, korupcija: Uhapšen bivši potpredsednik Evropskog parlamenta

Rišard Čarnecki, bivši poljski poslanik u Evropskom parlamentu i potpredsednik Evropskog parlamenta, uhapšen je na aerodromu u Varšavi u okviru istrage trgovine diplomama privatnog univerziteta za menadžere Kolegium Humanum njegovog sinovca.

Izvor: Newsmax Balkans, Onet, Tanjug   |  

12.09.2024. 09:39 >> 11:04

Trgovina diplomama, korupcija: Uhapšen bivši potpredsednik Evropskog parlamenta
Foto: Tanjug/AP/Vanessa Gera

Čarnecki, koji je predstavljao desničarsku stranku Pravo i pravda (PiS), izgubio je mesto u Evropskom parlamentu na izborima za EU ​​u junu, preneo je Politiko. 

Njegovo hapšenje usledilo je ubrzo nakon što ga je poljski tužilac optužio za prevaru zbog nagomilavanja šestocifrenih putnih troškova dok je bio član Evropskog parlamenta. Čarnecki je odbacio slučaj kao "laži i potpunu glupost".

Međutim, prema poljskom ministarstvu unutrašnjih poslova, ovo hapšenje Čarneckog povezano je sa privatnim univerzitetom Kolegium Humanum. 

Bivši poslanik Prava i pravde ukratko je komentarisao njegov pritvor.

"Političko pozorište. Vlasti organizuju Olimpijske igre, jer ne mogu ništa drugo", rekao je on nakon što je napustio tužilaštvo, prenosi Onet.

Fakultet je pod istragom poljskog Centralnog antikorupcijskog biroa (CBA), koji navodi da je Kolegium Humanum izdavao diplome mastera za poslovnu administraciju koje su studentima davale pravo da sede u odborima poljskih državnih kompanija u zamenu za materijalnu i ličnu korist.

Osnivača i bivšeg rektora univerziteta, Pavela Čarneckog, uhapsio je CBA u februaru. Prema navodima portala Virtualna Polska, Pavel Čarnecki je optužen za 30 krivičnih dela, uključujući davanje mita, zloupotrebu položaja i primoravanje na seksualne odnose.

Pavel Čarnecki je bratanac Rišarda Čarneckog i zajedno sa svojim stricem je imao mnogo veza na visokom nivou unutar PiS-a - stranke koja je izgubila vlast na prošlogodišnjim izborima u Poljskoj.

U Varšavi je u sredu uhapšena i supruga Rišarda Čarneckog Emilija H. 

"Emilija H, supruga bivšeg poslanika Prava i pravde, trebalo je da doktorira na Kolegium Humanum i da se zaposli na ovom univerzitetu, a zauzvrat, Rišard Čarnecki se obavezao da lobira da uzbekistanska vlast pristane na otvaranje ogranka Collegium Humanum", piše Onet.

Ovaj portal javlja da je i ona bila zaposlena na univerzitetu Kolegium Humanum.

"Pošto radnje tužioca protiv mog klijenta još nisu sprovedene, a tužilaštvo nije odlučilo da li i koje optužbe namerava da podigne, ne mogu da komentarišem njegovu situaciju niti da iznosim njegov potencijalni stav u ovom trenutku", rekao je Pavel Knap, advokat Rišarda Čarneckog, nakon hapšenja bivšeg poslanika, preneo je Onet.

Komentari (0)