Bugarski vojni avion pao nedaleko od baze: Aeromiting na aerodromu "Graf Ignjatievo" otkazan

Školsko - borbeni avion L-39ZA srušio se pri izvođenju manevra na maloj visini nedaleko od vazduhoplovne baze "Graf Ignjatievo" u Bugarskoj.

Autor:  

V. B.

|  

13.09.2024. 13:43

Bugarski vojni avion pao nedaleko od baze: Aeromiting na aerodromu "Graf Ignjatievo" otkazan
Foto: Envato Školsko - borbeni avion L-39 Albatros (ilustracija)

U nesreći su poginula dva pilota instruktora, istakao je Bugarski ministar odbrane Atanas Zaprjanov.

"Poginuli su major Petko Dimitrov i potporučnik Vencislav Atanasov. Jedan od njih je rođen 1973. godine, a drugi 1996. godine. Poleteli su u 12.17, a udes se dogodio u 12.30", rekao je on.

Kako je naveo, avion je renoviran i poleteo je u tehnički ispravnom stanju. Komandant Dimitar Petrov rekao je da je to bio davno planiran rutinski trenažni let i da je sličan zadatak ranije izveden mnogo puta.

Bugarsko ratno vazduhoplovstvo kupilo je u periodu između 1986. i 1990. godine 36 školsko-borbenih aviona L-39 Albatros od Čehoslovačke. Do 2007. većina letelica tog tipa izbačena je iz upotrebe. Preostalih šest Albatrosa, uključujući i tragičnu letelicu, nedavno je prošlo kroz proces modernizacije, pisao je Sofia news agency.

Avion je pao tokom uvežbavanja tačke za predstojeći internacionalni aeromiting u "Graf Ignjatievo" vazdušnoj bazi, zakazan za 14. septembar, preneo je BTA

Mesto pada vazduhoplova je izolovano i radi se na gašenju požara, a u toku je i istraga uzroka nesreće.

Predsednik Bugarske Rumen Radev, inače penzionisani pilot Bugarskog ratnog vazguhoplovstva, učestvovao je ranije danas kao kopilot u pokaznom  letu borbenog aviona F-16D Američkog ratnog vazduhoplovstva u toj vazdušnoj bazi.

Zbog pada aviona ministar odbrane Bugarske Atanas Zaprjanov otkazao je aeromiting, saopštilo je resorno ministarstvo.

Komentari (0)