Iran lansirao drugi satelit ove godine u svemir: Signal već poslat

Iran je poslao istraživački satelit u orbitu sa raketom koju je napravila Revolucionarna garda, izvestila je državna novinska agencija IRNA.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: Tanjug, AP   |  

14.09.2024. 22:03

Iran lansirao drugi satelit ove godine u svemir: Signal već poslat
Foto: Envato

U izveštaju se navodi da je satelit "Čamran-1" težak 60 kilograma i da je uspešno stigao u orbitu od 550 kilometara u svemiru. 

Kako je prenela agencija, testiranje svemirskog hardvera i softvera je glavna misija satelita.

Satelit je postavljen na orbitu od 550 km rano u subotu pomoću nosača satelita Kaem-100 ( znači "uspravan" na iranskom jeziku farsi), svemirskog lansirnog vozila na čvrsto gorivo koje su razvili stručnjaci za vazduhoplovstvo Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), prenosi agencija Irna.

Nekoliko sati nakon lansiranja, "Chamran 1" satelit je poslao prve signale. Letelica, koju je razvilo nekoliko iranskih kompanija i industrijskih grupa, teška je oko 60 kg. 

Njegova glavna misija je testiranje hardverskih i softverskih sistema.

Iran je razvio svoj svemirski program u poslednjih nekoliko godina uprkos ograničenjima izazvanim sankcijama koje je Zapad uveo toj zemlji, prenosi iranska agencija.

Iako Iran odavno planira da pošalje satelite u orbitu, ovo je prvo lansiranje tokom mandata predsednika Masuda Pezežkijana nakon što je njegov prethodnik, Ebrahim Raisi, poginuo u padu helikoptera u maju.

Iran je u januaru saopštio da je raketom uspešno lansirao tri satelita u svemir.

Lansiranje satelita događa se u trenutku kada su povećane tenzije zahvataju širi Bliski istok zbog nastavka izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze, izazivajući strah od regionalnog sukoba, navodi AP.

Tanjug/AP/ISALansiran iranski satelit Chamran-1

Iran je naveo da je raketa s kojom je lansiran satelit Qaem-100, koju je IRGC koristio u januaru za još jedno uspješno lansiranje. Raketa na čvrsto gorivo postavila je satelit Chamran-1, težak 60 kilograma, u orbitu na 550 kilometara, izveštavaju državni mediji.

Američki State Department i američka vojska nisu odmah odgovorili na zahteve agencije AP za komentar o lansiranju.

Sjedinjene Američke Države ranije su saopštile da lansiranja iranskih satelita prkose rezoluciji Saveta bezbednosti UN i pozvale su Teheran da ne preduzima nikakve aktivnosti koje uključuju balističke rakete koje mogu da isporuče nuklearno oružje. 

Sankcije UN u vezi sa iranskim programom balističkih projektila istekle su prošlog oktobra.

Komentari (0)