Zatvorska kazna i novčana globa za trovanje ptica u Češkoj: Otrovane životinje pronašli specijalno obučeni psi

Sud u Češkoj osudio je na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 10 hiljada evra pedesetdvogodišnjeg lovca i odgajivača lovačkih pasa, koji je na svom ribnjaku u selu Jesenjice, na samo 60 km od Praga, postavljao zatrovane ostatke šarana kao mamce.

Autor:  

Ivica Drobac

|  

16.09.2024. 16:30

Zatvorska kazna i novčana globa za trovanje ptica u Češkoj: Otrovane životinje pronašli specijalno obučeni psi
Foto: DZPPS Otrovan Belorepan u blizini Novog Sada

Otrovana su dva orla belorepana (Haliaeetus albicilla), ali i druge ptice grabljivice i sisari.  

Muškarac je priznao krivicu još na početku postupka, a presuda doneta od strane Okružnog suda u Pribramu sada je pravosnažna. Ovo je treći slučaj u Češkoj gde je neko osuđen za trovanje divljih životinja. Radi se o velikom i široko rasprostranjenom problemu, kako u inostranstvu, tako i u Srbiji, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

Osuđeni J. J. (52) je lovac, odgajivač lovačkih pasa i pobednik najprestižnijih lovačkih kinoloških takmičenja, koji se osim lova bavi i uzgojem ribe. Kod svog ribnjaka u Jesenici postavio je ostatke šarana koje je premazao neurotoksičnim karbofuranom. Prema njegovoj izjavi, želeo je da ubije vidre koje su se hranile ribom iz njegovog uzgoja. 

Foto: Stefan PrekajskiTrovanje ptica kod Nakova

"Njegove prve žrtve, dva belorepana i lisica pronađeni su krajem februara. Po položaju njihovih tela jasno se videlo da su životinje pre uginuća bile u velikim grčevima i bolovima zbog trovanja nervnim otrovom. Orlovi su imali stegnute kandže i krila grčevito raširena. Lisica je ležala na boku sa grčevito ispruženim nogama i repom i otvorenim šapama", izjavila je Klara Hlubocka, jedina specijalistkinja u Češkoj za pronalaženje otrovanih mamaca i otrovanih životinja. Ona je od početka ove istrage u februaru 2024. godine sarađivala sa kriminalističkim inspektorima iz Pribrama. 

Klara je uz pomoć pasa na terenu pronašla ukupno osam životinja – dva belorepana, dve vidre, dve lisice, mišara i kunu belicu, a vrednost životinja koje je trovač ubio procenjena je na preko 25 hiljada evra. Kod svih životinja dokazano je prisustvo karbofurana. Dva psa Češke ornitološke organizacije, Viktori i Irbis, specijalno su obučeni da ukažu na pronalazak otrovane životinje i da se ne zadržavaju pored nje, kako ne bi udisali otrovna isparenja.

Osumnjičeni je optužen za tri krivična dela i za to mu je pretila kazna do šest godina zatvora. On je već na početku postupka sklopio sporazum o krivici i kazni sa tužiocem. Sudija Okružnog suda u Pribramu mu je 14. maja 2024. godine izrekao kaznu od dve godine i novčanu kaznu od 10 hiljada evra.  

Ovo je prvi slučaj gde je sud izrekao novčanu kaznu za slučaj trovanja životinja. Na osnovu presude, oduzeta mu je i dozvola za oružje. 

Foto: Jozef GergeljŽdralovi otrovani kod Sanada

Zbog prevelike toksičnosti, u Evropskoj uniji je od 2008. godine zabranjena upotreba i posedovanje karbofurana, poznatog i kao furadan. U Srbiji je zabranjen od 2014. godine, ali ga poljoprivrednici u velikoj meri i dalje koriste za ilegalnu doradu semena ili trovanje neželjenih organizama. 

Trovanje divljih životinja, posebno ptica grabljivica, jedna je od najvećih opasnosti za njihov opstanak u Srbiji. Samo u poslednjih 20 godine od posledica trovanja širom Srbije stradalo je preko 3000 jedinki zaštićenih ptica, od čega više od 100 orlova belorepana. U većini slučajeva trovanje je bilo namerno i korišćeni su mamci koji su tretirani pesticidima i insekticidima, poput već pomenutog furadana. U okviru projekta Balkan Detox Life koje DZPPS sprovodi u Srbiji, predviđa se širenje svesti i jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu upravo protiv trovanja divljih životinja. 

"U Srbiji je situacija jako problematična, slučajevi trovanja divljih životinja su sveprisutni, pogotovo u Vojvodini, dok nažalost  i dalje nemamo jasne nacionalne protokole za postupanje u takvim situacijama, što doprinosi velikim propustima tokom istraga. Trovanje je možda i najveći problem i prvi kamen spoticanja za očuvanje populacija ptica grabljivica i lešinara", izjavio je Slobodan Marković, ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 

Komentari (0)