Napad na lanac snabdevanja ili hakovanje? Kako je na stotine pejdžera istovremeno eksplodiralo u Libanu

Oko 2.800 osoba, među kojima je i veliki broj pripadnika libanskog oružanog pokreta Hezbolah, ali i doktora, povređeno je u Libanu nakon što su im eksplodirali pejdžeri koje su koristili za komunikaciju.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: CNN   |  

17.09.2024. 20:50

Napad na lanac snabdevanja ili hakovanje? Kako je na stotine pejdžera istovremeno eksplodiralo u Libanu
Foto: Tanjug/AP/Hassan Ammar

Najmanje osmoro je poginulo, a Liban i Hezbolah upiru prstom u Izrael.

Nakon eksplozije pejdžera koje su koristili članovi Hezbolaha, pojavila su se pitanja o tome kako ove sprave mogu da eksplodiraju i zapale se.

Stručnjaci, piše CNN, imaju suprotstavljene teorije o tome kako je moglo da dođe do toga da stotine pejdžera eksplodiraju u isto vreme.

Jedna teorija je da je došlo do kršenja sajber bezbednosti, što je dovelo do pregrevanja, a potom i detonacije litijumskih baterija pejdžera.

Druga, pak, govori da je reč o "napadu na lanac snabdevanja", odnosno da su pejdžeri neovlašćeno modifikovani tokom procesa proizvodnje i isporuke.

Dejvid Kenedi, bivši obaveštajni analitičar američke Nacionalne bezbednosne agencije, rekao je za CNN da se čini da su eksplozije koje se vide na video snimcima objavljenim na mreži "prevelike da bi to bilo daljinsko i direktno hakovanje koji bi preopteretio pejdžer i izazvalo eksploziju litijumske baterije".

Kenedi ističe da drugu teoriju smatra izvesnijom.

"Verovatnije je da je Izrael imao ljudske operativce u Hezbolahu... U pejdžerima bi bio ugrađen eksploziv i verovatno bi bili detonirali samo kada bi bila primiljena određena poruka", rekao je on.

Kako je dodao, potrebna složenost da se ovo izvede je neverovatna. 

"To bi zahtevalo mnogo različitih obaveštajnih komponenti i izvršenja. Ljudska inteligencija (HUMINT) bi bila glavni metod koji bi se koristio da se ovo izvede, zajedno sa presretanjem lanca snabdevanja kako bi se izvršile modifikacije pejdžera", dodao je on.

Komentari (0)