Zaharova: Rusija neće učestvovati na mirovnim samitima o Ukrajini

Rusija neće učestvovati na "mirovnim samitima“ o Ukrajini, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: Tanjug   |  

21.09.2024. 20:30

Zaharova: Rusija neće učestvovati na mirovnim samitima o Ukrajini
Foto: Tanjug/Gavriil Grigorov/AP/Kremlin

Ona je tako prokomentarisala izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o nameri da u novembru održi drugi mirovni samit i na njega pozove Rusiju.

Predstavnici Rusije nisu učestvovali ni na jednom sastanku u okviru Burgenštok procesa i ne nameravaju da učestvuju u ovom procesu, navodi se u izjavi Zaharove objavljene na sajtu ministarstva, prenosi RIA Novosti.

"Takozvani drugi samit teži istom cilju - da se progura apsolutno neodrživa formula Zelenskog kao osnova za rešavanje sukoba, da se dobije podrška međunarodne zajednice i da se Rusiji postavi ultimatum predaje. Mi ne učestvujemo na takvim samitima", naglasila je.

Prema rečima Zaharove, Moskva ne odustaje od političkog i diplomatskog rešavanja krize i spremna je da razgovara o zaista ozbiljnim predlozima koji uzimaju u obzir situaciju na terenu, novonastalu geopolitičku realnost i odgovarajuću inicijativu koju je formulisao ruski predsednik Vladimir Putin 14. juna.

Komentari (0)