Vršnjačko nasilje u školi u Barajevu: Đaci 7. razreda tukli petaka, zlostavljali ga i uzimali džeparac

Učenici 7. razreda Osnovne škole Knez Sima Marković u Beljini, čija se matična škola nalazi u Barajevu, privedeni su na informativni razgovor zbog zlostavljanja đaka koji pohađa peti razred.

Autor:  

Natalija Dojčinović

|  

23.09.2024. 21:46

Vršnjačko nasilje u školi u Barajevu: Đaci 7. razreda tukli petaka, zlostavljali ga i uzimali džeparac
Foto: Newsmax Balkans

Jedan od četrnaestogodišnjaka osumnjičen je i za polno uznemiravanje zbog dodirivanja učenika u predelu genitalija, nezvanično je potvrđeno iz Policijske stanice Barajevo ekipi Newsmax Balkans. 

Kako se navodi, policija u Barajevu je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom za maloletnike privela tri učenika zbog sumnje da su 10. septembra, u više navrata, u muškom toaletu maltretirali učenika petog razreda, uzimali novac od džeparca i tukli ga. 

Iz Ministarstva prosvete ističu da u svakoj pojedinačnoj situaciji bilo koje vrste nasilja, u skladu sa zakonima, postupa škola.  

"Osnovna škola Knez Sima Marković je u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje o incidentu koji se desio 10. septembra obavestila policiju, tužilaštvo, Gradski centar za socijalni rad Barajevo i nadležnu školsku upravu i Ministarstvo prosvete", navodi Ministarstvo prosvete u odgovoru za Newsmax Balkans.  

Resorno ministarstvo potvrdilo je navode do kojih smo došli o epilogu ovog incidenta. 

"Prema informacijama koje je Ministarstvo prosvete dobilo od škole, učenici koji su vršili nasilje udaljeni su sa nastave, pokrenuti su vaspitno disciplinski postupci, kao i pojačan vaspitni rad. Za učenika koji je trpeo nasilje sačinjen je plan zaštite i u narednom periodu biće mu pružena podrška kako bi prevazišao situaciju. U sve aktivnosti uključeni su roditelji učenika", objašnjavaju iz Ministarstva.   

Roditelji zabrinuti za bezbednost dece

Roditelji čija deca pohađaju osnovnu školu u Beljini zabrinuti su za bezbednost dece. 

Majka učenika 1. i 6. razreda Osnovne škole Knez Sima Marković u razgovoru za Newsmax Balkans ističe da je za slučaj saznala od drugih roditelja i poznanika.

Kaže da se ovakva vrsta nasilja prvi put desila u školi na ovaj način, ali da nije prvi put da se vršnjačko nasilje dešava.  

"Posle svih događaja koja se dešavaju poslednjih godinu dana, nemam poverenja da će se dete vratiti potpuno bezbedno kući. Zakazali su sistem i školstvo", kaže majka učenika koji pohađaju osnovnu školu u Beljini.  

Podsećamo da ovo nije prvi slučaj vršnjačkog nasilja u ovoj osnovnoj školi.

Naime, pre oko godinu dana došlo je do bojkota nastave zbog nasilja, a situacija je rešena premeštanjem deteta problematičnog ponašanja. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)