Savez studenata Filozofskog fakulteta tvrdi da su izbori za parlament završeni "bez incidenata"

Savez studenata Filozofskog fakulteta objavio je na svom Instagram nalogu da je proces izbora za Studentski parlament - završen.

Autor:  

Dunja Kovačević

|  

23.09.2024. 22:47

Savez studenata Filozofskog fakulteta tvrdi da su izbori za parlament završeni "bez incidenata"
Foto: Newsmax Balkans

Deset studenata glasalo je za jedinu ponuđenu listu - "Savez studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu", dok su dva glasa nevažeća, navodi se u objavljenom zapisniku.

Biračko mesto otvoreno je u 8 časova, zatvoreno u 16 časova, a izborni dan je, kako navode, protekao "bez incidenata", iako je od ranog jutra zabeleženo više sukoba studenata neformalne grupe Stav sa privatnim obezbeđenjem Rektorata i nepoznatim maskiranim muškarcima.

"Zvaničan zapisnik sa upravo održanih studentskih izbora prosleđen je pisarnici Filozofskog fakulteta i pisarnici Univerziteta da se zavede. Ovim je okončan izborni proces", navodi se u objavi.

Podsećanja radi, u ranim jutarnjim časovima na studente je bačena eksplozivna naprava, nepoznatog porekla, a potom je u sukobu povređeno dvoje studenata neformalne grupe Stav, kojima je pružena zdravstvena pomoć u Urgentnom centru.

Studenti su za Newsmax Balkans naveli da su im konstatovane lakše povrede. Prema rečima Mile Pajić, uniformisani muškarci gurali su studente i prisutnog policajca i tom prilikom došlo je do pomenutih povreda.

"Došli smo sa ciljem da sprečimo izbore, koji se ponovo organizuju protivno pravilniku iz više razloga", navodi studentkinja Mila Pajić, članica neformalne grupe Stav.

Dodaje da se realizovanjem izbora u zgradi Rektorata direktno krši pravnilnik, u kojem je navedeno da izbori moraju da se održe u zgradi fakulteta, u ovom slučaju, Filozofskog. Upravo iz tog razloga, blokade Rektorata traju već mesecima.

Do objavljivanja teksta, stav Rektorata i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu o navedenim incidentima nije saopšten, dok iz novosadske policije navode da rade na rasvetljavanju slučaja.

U 10 časova, a potom i u 15 časova održani su protesti u organizaciji novosadske opozicije i članova grupe “Stav”, u okviru kojih su najavili da ukoliko se izbori zaključe na ovaj način, dalji koraci će podrazumevati blokadu Filozofskog fakulteta, kao i tužbe protiv nadležnih na Fakultetu i u Rektoratu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)