Mesta za paniku nema: Stanje vodostaja u Srbiji i saveti šta raditi u slučaju poplava

Srbiji ne preti poplavni talas, uprkos ranijim upozorenjima nadležnih, zbog visokog vodostaja i izlivanja Dunava u Beču i Budimpešti. "Mesta za paniku nema", kaže za Newsmax Balkans predsednik Organizacije za traganje i spasavanje Dragan Bjelić.

Autor:  

Ognjen Medić

|  

29.09.2024. 13:45

Mesta za paniku nema: Stanje vodostaja u Srbiji i saveti šta raditi u slučaju poplava
Newsmax Balkans Foto: Dejan Krstić

Veliko nevreme, praćeno obilnim padavinama i jakim vetrom pogodilo je region. Vodostaj reka je u porastu,došlo je do bujica u Hrvatskoj, reke se izlivaju i u Sloveniji, a mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini bore se sa poplavljenim ulicama.

Prema najnovijim podacima RHMZ, vodostaj Dunava kod Bezdana iznosi 602 cm, Apatina 686 cm, Bogojeva 661 cm, Novog Sada 545 cm, a kod Bačke Palanke 607 cm, gde je u parku prirode "Tikvara"  došlo do izlivanja Dunava.

Zbog visokog vodostaja, skela na Dunavu na relaciji Begeč-Banoštor ne radi, dok je skela na relaciji Futog-Beočin u funkciji.

RHMZ je prema poslednjem izveštaju za nedelju izneo podatke da je vodostaj Dunava  u opadanju do Bačke Palanke, nizvodno je u stagnaciji sa tendencijom opadanja naredna četiri dana.

Vodostaj ostalih reka

Vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije naredna četiri dana.
Vodostaj Save je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije narednog dana, zatim porasta.

Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta naredna dva dana.

Vodostaji na Dunavu su u domenu visokih i srednje visokih, na Savi u domenu srednjih i srednje visokih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

Sve spremno za porast vodostaja

Nadležni organi i spasilački timovi koji su u stanju pripravnosti, ističu da je sve spremno za novi talas, eventualno, skoka vodostaja i da mesta za paniku nema, ali da uvek treba znati kako u datim situacijma postupiti.

"Ne postoji razlog za paniku, vodostaji u Republici Srbiji redovno se prate i prema  najavama Republičkog hidrometereološkog zavoda vodostaji neće preći granicu vanredne odbrane od poplava, već će biti u zoni redovne odbrane od poplave", rekao je za Newsmax Balakans dr Dragan Bjelić, predsednik Organizacije za traganje i spasavanje Srbije (OTIS).

Bjelić posebno naglašava da građani treba da se upoznaju sa savetima i pravilima šta raditi pre, tokom i posle poplavnog talasa, odnosno treba da znaju kako da budu spremni.

Šta raditi pre poplava?

1. Ako živite na području sa rizikom od poplava, važno je neprestano pratiti informacije o vremenskim uslovima i upozorenja.

2. Ne zaboravite napraviti listu stvari koje treba uraditi pre, za vreme i posle poplava kao i svoj Plan za hitne situacije za Vas i Vašu porodicu.

3. Važno je pomeriti električne aparate i vredne stvari (uključujući dokumente poput vlasničkog lista, osiguranja, pasoša itd.) na mesto gde neće biti izloženi rastućim vodama. Nemojte čuvati važne stvari i imovinu u podrumima.

4. Pijaću vodu držite u čistim i zatvorenim posudama.

5. Napravite listu hitnih potrepština. Ako niste već pripremili torbu za hitne slučajeve, ne zaboravite staviti stvari sa liste u torbu pre nego što napustite kuću.

6. Ako živite u poplavnim područjima, nabavite vreće sa peskom koje možete postaviti na mesta gde voda može ući u vašu zgradu ili kuće.


Šta raditi tokom poplava?

1. Ako unapred saznate da bi moglo doći do poplave, pomoću peska ili vreća pokušajte sprečiti vodu da uđe u kuću, na primer, postavite ih ispred vrata.

2. Kad postoji opasnost od poplave, isključite struju i idite na gornji sprat gde voda neće stići. Ako izbije požar ili postoji rizik po zgradi, izađite napolje.

3. Ako morate napustiti kuću ili se nađete na otvorenom tokom poplave, odmah se uputite na uzvišeno mesto gde voda ne može dopreti do vas.

4. Nemojte pokušavati hodati ili plivati kroz vodu. Imajte na umu da jaki vodeni pritisak tokom poplava može uzrokovati povređivanje.

5. Ne vozite kroz poplavljene puteve, čak i ako voda deluje plitko - ispod površine mogu biti skriveni objekti ili rupe.

6. Ostanite daleko od mostova sa brzim vodenim tokovima.


Šta raditi posle poplava?

1. Ako niste već spremili torbu za hitne situacije, stavite stvari sa vaše liste hitnih potrepština u torbu i ne zaboravite je poneti kada napuštate kuću.

2. Pre nego što konzumirate vodu, obavezno je prokuvajte tako da ključa barem 10 minuta.

3. Prilikom napuštanja zgrade, prvo zatvorite ventil za prirodni gas, zatim isključite električni prekidač, i na kraju glavni ventil za vodu, ako nema curenja gasa.

4. Ako primetite curenje prirodnog gasa, ne dirajte električne prekidače; ostavite ih kako jesu.

5. Nemojte koristiti šibice ni upaljače za osvetljavanje, jer mogu izazvati požar.

6. Nikako nemojte pušiti.

7. Koristite vozilo samo u hitnim situacijama i telefone samo u slučajevima kada je apsolutno neophodno. Takođe, ne širite dezinformacije putem društvenih medija i pratite uputstva nadležnih institucija.

OTIS na raspolaganju svim građanima

Organizacija za traganje i spasavanje Srbije je tokom prethodnog perioda bila u stanju pripravnosti i redovno je pratila najave i izveštaje Republičkog hidrometereološkog zavoda.

"Po stabilizaciji vremena i smanjenju vodostaja vraćamo se u redovne aktivnosti koje sprovodi naša organizacija. Organizacija za traganje i spasavanje Srbije stoji na raspolaganju svim nadležnim institucijama u slučaju bilo kakve potrebe", zaključio je  predsednik OTIS Dragan Bjelić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (2)

Milan

Ko su sad ovi? OTIS? Izgleda da u ovoj zemlji svako može da osnuje spasilačku organizaciju i radi šta god hoće... Koje vi kompetencije imate da radite spasavanje ljudi? Sramota!

pre 2 nedelje

1 0 Odgovori
????

kakve veze ima udruženje građana sa odbranom. molim vas slušajte isključivo nadležne službe države srbije i država u kojima se nalazite.

pre 2 nedelje

0 0 Odgovori