Rešen višemesečni problem odlaganja otpada u Arilju: Smeće će nositi na deponiju u Lapovu

Opština Arilje će u naredna tri meseca smeće sa svoje teritorije odlagati na deponiji Vrbak u opštini Lapovo, izjavio je prvi čovek Arilja Predrag Maslar.

Izvor: Tanjug   |  

30.09.2024. 22:57

Rešen višemesečni problem odlaganja otpada u Arilju: Smeće će nositi na deponiju u Lapovu
Foto: Tanjug/Branko Lukć deponija Vrbak

"Posle četiri meseca problema sa odlaganjem komunalnog otpada u opštini Arilje, našli smo rešenje tako što smo potpisali ugovor sa deponijom Vrbak u Lapovu na koju ćemo u naredna tri meseca odlagati otpad, odnosno do početka rada JKP 'Duboko' ukoliko u tom vremenskom intervalu počne sa radom", rekao je Masla.

Opština Arilje je jedna od devet lokalnih samouprava koje su otpad sa svoje teritorije odlagale na Regionalnu deponiju Duboko, sve do požara koji je zahvatio tu deponiju početkom maja, a od tada je ova opština Zlatiborskog upravnog okruga otpad deponovala na deponijama nekoliko gradova i opština.

Foto: Tanjug/Branko Lukć

"Nadam se da će što pre početi rad JKP 'Duboko' i da će se oni okrenuti onome što su njihove ugovorne obaveze prema opštini Arilje, ali i prema drugim gradovima i opštinama", kaže Maslar.

Otpad iz grada Čačka nakon izbijanja požara odvožen je na deponije u Kraljevu, Kniću i Kragujevcu, dok se trenutno smeće sa teritorije ovog grada deponije na deponiju u Jagodini.

"Čačak generiše ogromnu količinu otpada, što je i razumljivo jer je to grad od 120.000 stanovnika i dnevno na našu transfer stanicu dođe od 120 do 125 tona smeća. Taman kada smo mi uspostavili korektan odnos prema deponiji 'Duboko', odnosno kada smo primali na transfer stanicu 125 tona smeća i isto toliko odvozili, onda je to bilo savršeno i ta transfer stanica je služila samo kao pretovarno mesto. Međutim, sada već na transfer stanici imamo 6.348 tona otpada. Toliko je odveženo ka ostalim deponijama, ali je toliko i ostalo jer ne postižemo da transportujemo tu količinu. Otprema je 100 tona, a dođe nam 125 tako da uvek ostane neka količina koja pravi kritičnu masu", izjavila je direktorka JKP "Komunalac" Čačak Mirjana Đoković.

Foto: Tanjug/Branko Lukć

Prema njenim rečima, deponije na koje je Čačak deponovao otpad sa svoje teritorije nemaju kapacitete da prime svo smeće iz ovog grada, pa je zbog toga dnevna količina smeća koja je iz grada na Moravi otpremana ka njima manja od prosečnih 125 tona koje svakoga dana stižu na čačansku transfer stanicu.

"Građani grada Čačka nisu osetili ovaj problem jer mi imamo ustaljenu dinamku kojom radimo. Na našim reciklažnim ostrvima, u podzemnim konterjnerima u Gradu i na pojedinačnim sistemima pražnjenja u domaćinstvima, mislim da smo korektno radili svoj posao bez obzira na ove vanredne okolnosti", rekla je Đoković.

Cena odlaganja tone smeća na Regionalnu deponiju "Duboko" koštala je 2.400 dinara, dok odlaganje iste količine na deponiju u Jagodini iznosi 2.930 dinara + PDV, što povećava troškove JKP "Komunalac" Čačak, ali prema rečima direktorke, grad Čačak će pomoći ovom preduzeću da prevaziće te poteškoće.

"Od januara 2023. godine mi nismo imali povećanje cene naše usluge i ona mora da pretrpi određenu korekciju, ne samo zbog paljenja na deponiji Duboko i sada udaljenosti ovih deponija, već iz prostog razloga što je normalno da se podignu cene onoliko koliko rastu cene energenata, goriva, onoga što i nas uslovljava da moramo podići cenu transporta, pa samim tim i naša cena mora biti skuplja za naše krajnje korisnike", navela je Đoković.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)