Svaki deseti učenik trpi nasilje u školi: "Kopiraju odrasle, moramo da im budemo modeli"

Direktorka organizacije "Prijatelji dece Srbije" Iva Eraković kaže da na osnovu izveštaja Zaštitnika građana u Srbiji svako deseto dete u školi trpi nasilje. Zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe da se građani najčešće žale na centre za socijalni rad i ministarstva.

Izvor: RTS   |  

03.10.2024. 23:03

Svaki deseti učenik trpi nasilje u školi: "Kopiraju odrasle, moramo da im budemo modeli"
Foto: Envato

Direktorka organizacije "Prijatelji dece Srbije" Iva Eraković, rekla je za RTS, da odrasli imaju obavezu da zaštite decu i omoguće da njihov život bude što kvalitetniji, pozivajući se na Izveštaj Zaštitnika građana ona ističe da svako deseto dete u Srbiji je u crvenoj liniji siromaštva.

"Ono što je zabrinjavajuće to je činjenica da po poslednjem popisu mi imamo 6,6 miliona stanovnika, a da je nešto manje od milion dece. Imamo jako malo dece. Treba da vidimo kako da im obezbedimo kvalitetan život. Ne možemo da pričamo o nadogradnji, o obrazovanju, o nekim kreativnim, kulturnim sadržajima, ako pričamo da dete živi u nekim uslovima siromaštva. Nažalost, svako deseto dete u Srbiji je u riziku, u nekoj crvenoj liniji siromaštva, što mora da se menja", kaže Erakovićeva.

Građani se najčešće žale na centre za socijalni rad 

Samo prošle godine od 513 predmeta ukazano je na 980 povreda prava deteta, što je znatan porast broja pritužbi građana u odnosu na pritužbe u prethodnom godišnjem izveštaju Zaštitnika građana.

Prema rečima zaštitnika građana Zorana Pašalića, građani se najčešće žale na centre za socijalni rad i ministarstva.

"Najčešće su ustanove i druge javne službe, najčešće centri za socijalni rad, to je preko 41 odsto, odnosno 40,97 odsto. Zatim su ministarstva, ali posredno ministarstva jer uglavnom se žale na javne službe, a ako ministarstvo ne postupi po nekom od naših obraćanja ili preporukama, onda se žale na ministarstva. Prava dece su uglavnom ona prava na kojima svi insistiraju, a to su pravo na jedan zdrav život koji podrazumeva, prvo, socijalnu strukturu u kojoj se nalaze, pravo na obrazovanje i druga prava koje iz toga proizilaze, pravo na zdrav život u svakom slučaju kao najbitnije pravo", naveo je Pašalić.

Veliki broj školskih obaveza

Kada je reč o oblasti obrazovanja, deca i mladi kažu da nemaju dovoljno vremena za vannastavne aktivnosti jer su pritisnuti velikim brojem školskih obaveza, i da to utiče na mentalno zdravlje.

Podaci iz izveštaja Zaštitnika građana pokazuju da je 48 procenata učenika reklo da nastavni čas ima mnogo informacija koje im otežavaju razumevanje gradiva; zatim da osnovci češće idu na dopunske i dodatne časove od srednjoškolaca, i češće biraju dopunske časove od dodatnih.

Svaki deseti učenik trpi nasilje u školi

Istraživanje je pokazalo i da svaki deseti učenik skoro svakodnevno trpi nasilje u školi.

"Deca kopiraju ono što vide u svetu odraslih. Mi, odrasli, moramo da budemo dobri modeli. Kada kažem mi, mislim i na sistem vrednosti u čitavom društvu" kaže direktorka organizacije "Prijatelji dece Srbije" Iva Eraković.

Navodi da moramo da brinemo i o mentalnom zdravlju dece.

"Ono što nije dobro, mi u ovom trenutku u Srbiji imamo samo 43 neuropsihijatra za taj uzrast dečiji. Roditelji traže neka rešenja koja zapravo nisu dobra. Na društvenim mrežama se pojavilo mnogo kvazieksperata sa nekim  savetima za dobro roditeljstvo, za dobro obrazovanje. Dobra rešenja treba da dolaze od sistema, da se unaprede sve oblasti koje su za decu važne", smatra Eraković.

U oktobru se održava Dečja nedelja - najveća nacionalna manifestacija za zaštitu i promociju dečjih prava. Ove godine obeležava se pod sloganom "Ja sam dete, imam plan: tolerancija i ljubav za svaki dan!".

Trajaće od 7. do 13. oktobra a cilj je da se široj javnosti skrene pažnja na potrebe dece i njihova prava.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)