Merdare: Prvi kamion sa robom iz centralne Srbije posle više od godinu dana ušao na Kosovo i Metohiju

Prvi kamion sa gotovim proizvodima iz centralne Srbije koji je na Merdaru prešao je na teritoriju Kosova i Metohije posle dva sata detaljne kontrole na carinskom terminalu.

Izvor: Tanjug   |  

08.10.2024. 15:48

Merdare: Prvi kamion sa robom iz centralne Srbije posle više od godinu dana ušao na Kosovo i Metohiju
Foto: Tanjug/Dopisnik KiM administrativni prelaz Merdare

U međuvremenu je na carinskom terminalu još jedan kamion sa registarskim tablicama Kosova.

Posle odluke Prištine da dozvoli ulazak proizvoda iz centralne Srbije, ali uz pojačanu kontrolu, administrativni prelaz Merdare je prešao prvi kamion.

Prema navodima iz Prištine, roba će iz centralne Srbije ulaziti samo preko Merdara dok ne stignu poručeni skeneri, koji su planirani za sve administrativne prelaze.

Podsetimo, kosovske vlasti zabranile su ulazak robe iz centralne Srbije 14. juna 2023. godine, nakon što su pripadnici MUP Srbije uhapsili trojicu pripadnika kosovske policije, jer su ilegalno prešli administrativnu liniju.

Do toga je došlo pošto su porasle tenzije na severu pokrajine jer je Priština uvela u zgrade četiri opštine gradonačelnike Albance, izabrane na izborima na kojima Srbi, koji su većinsko stanovništvo na severu Kosova, nisu učestvovali.

Priština je tada saopštila da zabranjuje ulazak robe iz centralne Srbije iz razloga bezbednosti.

Odluka o ukidanju zabrane ulaska robe na Merdaru doneta je nakon što su zapadne zemlje, pre svega Nemačka, upozorile Prištinu da će biti isključena sa samita Berlinskog procesa 14. oktobra ako ne ukine zabranu ulaska robe iz centralne Srbije.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)