Obeležen vek postojanja: Kako je Batut postao sinonim za kvalitet i stručnost u javnom zdravlju

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" stogodišnjicu postojanja obeležio je svečanom akademijom u Sava centru, a proslavi su prisustvovali brojni gosti iz sveta medicine i javnog zdravlja.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

15.10.2024. 14:49

Obeležen vek postojanja: Kako je Batut postao sinonim za kvalitet i stručnost u javnom zdravlju
Foto: ATAImages/M. K./

"Javno zdravlje - dostignuća i izazoviʺ je naziv dvodnevne međunarodne konferencije kojom Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" obeležava stogodišnjicu postojanja.

Na kongresu je prisutno oko 600 stručnjaka iz oblasti medicine iz zemlje i sveta. Predstavljeni su rezultati istraživanja u oblasti javnog zdravlja na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Neke od tema su bile: sistemi zdrastvene zaštite, uloga informacionih tehnologija u zdrastvu, javno zdravlje i krizne situacije, značaj prevencije i odlaska na preventivne preglede.

Na svečanoj akademiji obratio se ministar zdravlja Zlatibor Lončar i istakao da je "Batut" kroz razne istorijske procese za 100 godina postojanja oblikovan da bude bedem javno-zdravstvenih institucija u Srbiji.

"Kroz čitav vek zadatak Instituta bio je da ostane sinonim za kvalitet i stručnost u javnom zdravlju, usmeravajući se na prevenciju i kontinuiranu edukaciju, razmenu iskustava i saradnju", rekao je Lončar.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Obraćajući se prisutnima, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je rekla da bez Vlade Srbije mnogi izazovi sa kojima se "Batut" susreo, ne bi bili uspešno savladani.

"Na ovom svečanom jubileju želimo da iskažemo iskrenu zahvalnost Vladi Srbije na kontinutiranoj podršci, poverenju i ulaganju u javno zdravlje, jer bez te podrške sa kojima smo se suočili ne bi bili uspešno savladani", rekla je Jovanović.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano rekao je da će sa Institutom "Batut" raditi na stavkama kao što su korišćenje veštačke inteligencije za pomoć i zdravlje ljudi, ali i rešavanje problema klimatskih promena.

Podsećanja radi, Milan Jovanović Batut se zalagao za osnivanje Medicinskog fakulteta što mu je i uspelo 1919. godine. Bio je prvi dekan i profesor higijene na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Кrоz svојu istоriјu Institut је izrаstао u кrоvnu nаciоnаlnu ustаnоvu u оblаsti prеvеntivnе mеdicinе zајеdnо sа 24 окružnа institutа i zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе. Оd svоg оsnivаnjа 1924. gоdinе, nекаdаšnji Cеntrаlni higiјеnsкi zаvоd, а dаnаs Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје, mеnjајući višе putа коncеpciјu i imе, оstао је dоslеdаn ciljеvimа u sistеmu zdrаvstvеnе zаštitе.

U gоdini јubilеја i u vrеmеnu prеd nаmа, Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје nаstаviće svој rаd као ustаnоvа којој је zdrаvljе svih nаših grаđаnа nајvаžniја vrеdnоst, а prеvеnciја bоlеsti i prоmоciја zdrаvih stilоvа živоtа priоritеt, poručili su iz Batuta.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)