Sindikati prosvetnih radnika doneli predlog odluke: Od 1. novembra veliki protest i serija štrajkova

Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika održala su sastanak na kojem je donet predlog odluke prema kom će se krenuti u, kako navode, "sve vidove sindikalne borbe", odnosno - složili su se da 1. novembra održe veliki protest u Beogradu koji će biti praćen serijom štrajkova.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

15.10.2024. 17:25

Sindikati prosvetnih radnika doneli predlog odluke: Od 1. novembra veliki protest i serija štrajkova
Foto: ATAImages/L.L.

"Na osnovu odgovora članova sindikata imamo snagu i volju da se nastavi sa sindikalnim aktivnostima koje će konačno biti definisane narednih dana. Jedan od zajedničkih predloga je veliki protest u Beogradu 1. novembra, kao i obustava rada u zakonskom obliku od 30 minuta", kaže za Newsmax Balkans Mirjana Gašić, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika (USPRS).

Gašić pojašnjava da u međuvremenu, odnosno do ponedeljka (21. oktobra) očekuju reakciju vlade, jer je sindikatima obećano da će biti pozvani na razgovore nakon odlaska predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iz Srbije.

"Organi glavnog odobra sindikata prosvetnih radnika trebalo bi do ponedeljka da utvrde raspored aktivnosti, jer je ovo danas predlog odluke. Do tada očekujemo poziv vlade, a ako ga ne bude, svakako ćemo im u ponedeljak saopštiti naše planove", pojasnila je Gašić.

Prema njenim rečima, MMF je bio i otišao iz Srbije, pa sindikati očekuju najavljeni poziv iz Vlade Srbije.

Predstavnici sindikata prosvetnih radnika traže hitan razgovor sa predstavnicima Vlade Srbije u vezi sa potpisanim Protokolom odnosno pregovorima o ceni rada u 2025. i pregovorima o izmenama i dopunama Posebnog koletivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)