Vesić: Doneto rešenje za uklanjanje Starog savskog mosta, Grad nadležan za organizaciju saobraćaja

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je rešenje kojim je dozvoljeno uklanjanje Starog savskog mosta u Beogradu, kako bi se omogućila izgradnja novog mosta, kaže za Newsmax Balkans ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Autor:  

S. K. Ž.

|  

15.10.2024. 21:07

Vesić: Doneto rešenje za uklanjanje Starog savskog mosta, Grad nadležan za organizaciju saobraćaja
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić Goran Vesić

Saobraćaj će, kako pišu mediji, na saobraćajnici koja više od 80 godina premošćuje Savu biti zatvoren 1. novembra, a Vesić navodi za naš portal da ministarstvo nije nadležno za organizaciju saobraćaja u Beogradu tokom trajanja radova na uklanjanju starog i izgradnji novog mosta.

"Za to je nadležan grad Beograd", dodaje on.

Vesić navodi da ministarstvo na čijem je čelu ne zna kada će po ovom rešenju početi uklanjanje Starog savekog mosta.

"Niti donosimo odluku o tome kada će izvođač početi da radi", zaključio je on.

Zadatak da projektuju novi most dobili su Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Mostogradnja ing doo, Millenium team i IO Designe enterprise iz Beograda. Izvođač radova je PowerChina, a stručni nadzor obavljaće Louis Berger Adria i CPM consulting, piše Ekapija.

Kredit od 79,9 miliona evra

To da će Stari savski most biti uklonjen, a ne obnovljen i dograđen, kako je tadašnji gradonačelnik Siniša Mali najavljivao dotada, postalo je jasno u proleće 2017. godine.

Pet i po godina kasnije javnost je saznala i koliki će biti ceh za rušenje i izgradnju novog čeličnog mosta na njegovom mestu. U jesen 2022. Skupština Srbije usvojila je predlog zakona o potvrđivanju ugovora o kreditu od 79,9 miliona evra, piše ovaj portal. 

Envato

Ugovor o zajmu osiguranom kod China Export & Credit Insurance Corporation vlada je potpisala sa grupacijom BNP Paribas. Kao ukupna vrednost posla projektovanje i izgradnje, kako je tada istaknuto, utvrđeno je 94 miliona evra, a to je iznos koji će biti plaćen izvođaču radova kineskoj kompaniji Power China. 

Iz kredita se, kako je predviđeno i tada obznanjeno, finansira maksimalno 85 odsto od ukupne vrednosti posla.

Kako je još ranije navedeno na sajtu "Srbija 2027", izgradnja mosta treba da bode gotova u toku 2027. godine.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)