Nevladina organizacija poziva građane severa KiM da prijave incidente i ugrožavanje svojih prava

Nevladina organizacija Aktiv iz Kosovske Mitrovice pozvala je građane sa severa Kosova i Metohije da prijave incidente i ugrožavanje svojih prava, navodeći da incidenti na severu u poslednje vreme postaju sve učestaliji, a da nepoverenje građana prema tzv. kosovskoj policiji i institucijama raste.

Izvor: Tanjug   |  

15.10.2024. 23:23

Nevladina organizacija poziva građane severa KiM da prijave incidente i ugrožavanje svojih prava
Foto: ATAImages/Antonio Ahel

"Mnogi stanovnici osećaju nesigurnost i izražavaju zabrinutost zbog brojnih slučajeva koji se svakodnevno dešavaju u njihovim zajednicama", ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu ove nevladine organizacije.

NVO "Aktiv" pozvala je sve građane da im se obrate i prijave sledeće incidente: verbalno, fizičko ili seksualno uznemiravanje žena i devojaka – bilo kakvo dobacivanje, uvrede ili nepristojno ponašanje, kao i probleme u saobraćaju – situacije koje su proizašle iz jezičkih barijera ili neadekvatne reakcije policije, zatim nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika, slučajeve u kojima smatraju da policija ili druge institucije nisu postupile pravilno ili transparentno (kršenje jezičkih prava, pristup informacijama od javnog znacaja i slično).

Građani su pozvani da prijave i ako su im uskraćeni sloboda govora i pravo na protest, incidente na policijskim punktovima – bilo kakve sukobe ili nepravilnosti na punktovima sa specijalnim jedinicama policije, zatim probleme sa policijom i njihovim odnosom prema građanima i medijima – otežavanje rada novinara ili agresivne reakcije policijskih službenika i slično.

Građani mogu da prijave nasilje, diskriminaciju, nezakonite postupake, povrede zakona ili ugrožavanje svojih ljudskih prava na telefon +381/65-905-5305 ili putem e-maila na info@ngoaktiv.org.

Ističe se da je prijava ključna za dokumentovanje svih nepravilnosti, propusta i nepoštovanje zakona kako bi zajedno apelovali na međunarodnu zajednicu da osigura poštovanje ustavom i zakonima garantovanih prava nevećinskih zajednica na AP KiM.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)