Žiofre: EU uložila 250 miliona evra u saniranje posledica katastrofalnih poplava u Srbiji 2014.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je da je Evropska unija pomogla Srbiji prilikom poplava 2014, kao i da je od tada uložila 250 milona evra u saniranje posledica poplava i sprečavanje budućih poplava u Srbiji.

Izvor: Tanjug   |  

22.10.2024. 13:01

Žiofre: EU uložila 250 miliona evra u saniranje posledica katastrofalnih poplava u Srbiji 2014.
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

U izjavi novinarima na regionalnoj konferenciji "Deset godina posle poplava 2014" u Beogradu, Žiofre je podsetio da je zbog katastrofalnih poplava tada u našoj zemlji raseljeno 30.000 ljudi, da je pogođeno 119 lokalnih samouprava, a da su patnje ljudi bile ogromne.

"Mi smo momentalno reagovali i već u julu te godine organizovali smo donatorsku konferenciju. Veoma sam ponosan što je EU pomogla Srbiji kako u tom tom ključnom trenutku, tako i kasnije sa sredstvima za obnovu od 250 miliona evra", poručio je Žiofre.

On je dodao da su veoma ponosni što su pomogli da se izgradi 2.400 novih domova, rekonstruiše i izgradi 73 mosta i druga kritična infrastruktura i što su pomogli da se 36.000 poljoprivrednih domaćinstava vrati proizvodnji.

"Mi smo u pomoći od tih strašnih poplava bili tu od samog početka i nastavili smo dalje da pomažemo u obnovi rečnih sistema i izgradnji sistema koji će pomoći da se smanje rizici od prirodnih katastrofa. S tim u vezi, važan je evropski civilni mehanizam zaštite koji omogućava brzo angažovanje opreme, ljudstva, finansijskih sredstava kako bi se trenutno pomoglo onima kojima je to najneophodnije", naveo je Žiofre.

Dodao je da se Srbija pridružila tom mehanizmu, tako da danas srpski timovi odlaze u pomažu u drugim zemljama, kao što je to bilo u Grčkoj nedavno.

"Mi ćemo da nastavimo da sarađujemo u toj oblasti. Tu je bitan momenat solidarnost, kako finansijska, tako i ljudska", poručio je šef Delegacije EU u Srbiji. Konferenciju "Deset godina posle poplava 2014" organizovali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i EU.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)