SPC: Crkva ima otvoren i krajnje dobronameran stav po pitanju transplantacije organa

Srpska Pravoslavna crkva je demantovala navode medija da nije spremna da podrži kampanju Ministarstva zdravlja "Produži život", navodeći da je Crkva imala, ima i da će imati otvoren i krajnje dobronameran stav po pitanju transplantacije organa.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

22.10.2024. 19:43

SPC: Crkva ima otvoren i krajnje dobronameran stav po pitanju transplantacije organa
Foto: Newsmax Balkans

"Niko ne ističe eklatantan primer koji, po ovom pitanju, javno i pred kamerama daje lično Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije. On je, naime, svake godine, najmanje dva puta godišnje, dobrovoljni davalac krvi, a na njegovu inicijativu svi parohijski domovi u Beogradu, kada god je potrebno, na raspolaganju su Zavodu za transfuziju, o čemu Crkva redovno obaveštava verne, ali i sve druge. Poznata je činjenica da su i pojedini srpski arhijereji zaveštali svoje organe i da to nisu skrivali od javnosti. Naravno da su tako postupili i mnogi sveštenici koji o tome nisu govorili javno", piše u saopštenju.

Predstavnici SPC istakli su da su saglasni sa praksom ali pod određenim uslovima.

"Uslov da se ne ugrožava život davaoca"

"Naposletku, niko u državi nadležan nije od Crkve zvanično ni zatražio zvaničan stav, a kamoli da su o tome vođeni "teški pregovori", kako neki pišu. Kao i o mnogim važnim životnim pitanjima koja su se pred verujući narod postavila tokom poslednjih decenija, Crkva je, odnosno njen Sveti Arhijerejski Sabor, još 2004. godine donela stav kojim se saglašava sa transplantacijom organa ukoliko su ispunjeni sledeći uslovi: da je donor dobrovoljno zaveštao organe i da je donatorova porodica psmrtno dala saglasnost. Ovo sve važi s tim da je smrt donatora utvrđena od strane stručne lekarske komisije u skladu sa medicinskom etikom. Sveti Arhijerejski Sabor afirmiše i transplantaciju organa živih osoba ukoliko se time ne ugrožava život davaoca", objasnili su iz SPC.

Odluka o transplantaciji bi trebalo da bude u rukama moralnih, stav je SPC.

"U doba narastajućih socijalnih razlika, a uz to imajući u vidu užasavajuća iskustva proteklih ratova, od kojih je jedna od najstrašnijih takozvana Žuta kuća u susednoj Albaniji, naša Crkva će uvek i bespogovorno naglašavati da je odluka o transplantaciji organa, bez obzira na to da li je 'donor' mrtav ili živ, pitanje kojim može da se bavi samo besprekorno moralno medicinsko osoblje", navodi SPC.

Kako dodaju, Crkva je uvek je imala, sada ima, i ubuduće će imati, otvoren i krajnje dobronameran stav po pitanju transplantacije organa.

"Nikom ne treba utisak da ona 'treba' ili 'mora' da se opredeli ili za stavove aktuelnih političkih struktura ili protiv njih. Ona ima stav, ne od juče, već, evo, dve hiljade godina. Insinuacija da 'pregovori' sa njom 'teško idu', mal'te ne nisu ni počeli, potpuno je bespredmetna", poručuju iz Srpske pravoslavne crkve.

Podsetimo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je 16. oktobra, odgovarajući na pitanje kako idu razgovori sa SPC o pitanju doniranja organa, da "teško idu ti razgovori, maltene ne idu uopšte" i da i dalje čeka odgovor na poziv upućen SPC za razgovore po tom pitanju.

Sveštenik Dragan Popović: Odgovor može da da samo crkva

Protonamesnik Dragan Popović se temom transplantacije organa bavio u knjizi "Bioetika smrti. Utilitarizam i pravoslavlje". On je, gostujući u jutarnjem programu "Otvori oči" na Newsmax Balkans, naglasio da o tome ne govori u ime crkve, već u svoje ime, a da su mu stavovi zasnovani na nauci.

"Što se tiče stava o transplantaciji organa, odgovor može da da samo crkva, odnosno Sinod. Pred najviše crkveno telo ovo pitanje stiglo je u junu ove godine, ali odgovor još uvek nije. Odgovor će doći, ali ne kada to neki ljudi budu hteli, nego kada Sabor SPC nađe za shodno da da odgovor. Lično, podržavam donorstvo", ističe naš sagovornik. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)