Rokvić (NPS): Sumnjamo da otimaju i prodaju decu iz hraniteljskih porodica, podnete krivične prijave

Potpredsednica Narodnog pokreta Srbije (NPS) Ivana Rokvić predstavila je novinarima ispred Palate pravde hraniteljsku porodicu Kojić, za koju tvrdi da je "žrtva sistema".

Izvor: Newsmax Balkans   |  

13.09.2024. 15:11

Rokvić (NPS): Sumnjamo da otimaju i prodaju decu iz hraniteljskih porodica, podnete krivične prijave
Foto: Narodni pokret Srbije

"Ispred vas danas stoji porodica koja je žrtva i primer kako izgleda kada se sistem koji ne funkcioniše i pojedinci ogrezli u korupciji najbrutalnije slome na onima koji su najnezaštićeniji, a to su deca", rekla je Rokvić na konferenciji za novinare ispred Palate pravde, povodom oduzimanja dece iz hraniteljskih porodica zbog inostranog usvajanja, saopštio je NPS.

"Danijela i Sreten Kojić iz Jadranske Lešnice u svojoj očajničkoj borbi da zadrže decu koju su odgajali postali su žrtve sistema. Danas smo podneli krivične prijave protiv nekoliko lica za koje osnovano sumnjamo da su učinili nekoliko krivičnih dela, pre svega koruptivnih i zloupotrebili službeni položaj”, naglasila je Rokvić.

Ona je istakla da ispred "organizovane grupe koja se već godinama bavi oduzimanjem dece iz hraniteljskih porodica, a onda ih daje na inostrano usvajanje", stoje dva imena protiv kojih su podnete krivične prijave - Nada Sekulić, supervizor u Centru za porodični smeštaj i usvajanje, i Jelena Goljić, socijalna radnica u ozloglašenom Centru za socijalni rad Obrenovac.

"Porodica Kojić mi se obratila i ispričala svoj slučaj. I ja sam majka i ovaj slučaj me je potresao i razorio na ličnom nivou. Zamislite da dete učite da hoda, govori, voli, piše, gledate ga iz dana u dan, a onda jednog dana neko dođe i kaže da vam uzima dete i da ono mora za Švedsku. Njima su socijalni radnici neprestano dolazili, pretili krivičnim prijavama, dovodili maricu, pretili zatvorom ukoliko devojčice koje su bile kod njih, Slađana deset godina, a Kristina šest, ne budu poslali u Švedsku", kazala je ona.

Prema njenim rečima, porodicu su terali da lažu devojčice kako ih njihovi biološki roditelji čekaju u Švedskoj, kako je tamo sve lepo i divno, kao i da NPS od svog osnivanja ukazuje na da institucije ne rade svoj posao i da je posao narodnih poslanika da se preko njih čuje glas naroda, običnih ljudi, kao što je porodica Kojić.

"Pitamo se šta rade socijalni centri u ovoj zemlji, kao i socijalni radnici čiji je posao interes dece i odbrana ljudskih prava. Umesto toga bave se zaštitom svojih sopstvenih interesa. Porodica je prošla pakao i na kraju su im bukvalno oteli decu iz zagrljaja. Tortura je počela kada je porodica izrazila želju da devojčice usvoje. Socijalni radnici i supervizori su im rekli da su zakasnili. To je laž", dodala je ona. 

Foto: Envato

Rokvić naglašava da je time prekršen Porodični zakonik, član 99, stav 2 i dodaje da su tužilaštvu predati dokazi koliko je devojčica Kristina bila integrisana ne samo u porodicu, već i u sredinu u kojoj je živela. 

"Tu su pisma njenih drugara i izveštaji učitelja iz kojih se vidi koliko je bila voljena. Ona je sada u Švedskoj, iako ne zna ni reč švedskog i engleskog jezika. Predali smo tužilaštvu sve iskaze koje imamo i kompletnu dokumentaciju. Zahtevamo hitno reagovanje tužilaštva i privođenje odgovornih lica pravdi. NPS insistira da institucije i zaposleni rade svoj posao. U februaru je direktorka Komore za socijalnu zaštitu izašla u javnost sa podatkom da u ovom trenutku 726 porodica čeka na usvajanje, od kojih su neke čak od 2006. godine na spisku i čekaju”, dodala je ona.

Rokvić kaže da je zaštitnik građana odgovorio na ovaj slučaj rekavši da ne vidi nikakve propuste i naveo da su kontaktirane 34 porodice koje su potencijalni usvojitelji i dodaje da tek kada se iscrpe svi mehanizmi i kontaktiraju svi potencijalni usvojitelji, tek onda se traže inostrani, čime je takođe prekršen zakon.

"Najviše je stradala porodica Kojić. Bila sam u njihovoj kući i soba u kojoj su živele devojčice je netaknuta. Njihove stvari i dalje stoje u ormanu i čekaju da se one vrate, čak je i Plazma keks, pojeden do pola, ostao na stolu. Socijalne radnike to ne zanima. Samo su insistirali da je devojčica Kristina obećana stranim usvojiteljima. Do sada su nam se obratile tri porodice, od kojih su dve iz straha želele da ostanu anonimne”, rekla je Rokvić i dodala da se nada da će se stati na put ovome.

Foto: Envato

Porodica Kojić je istakla da su devojčice kod njih bile osam godina i da su ih gledali kao svoju decu i dodaju da je njihova jedina želja da se deca vrate, kao i da su sve vreme molili da devojčice ostanu kod njih, da im je sve vreme prećeno oduzimanjem, a da ako budu sarađivali biće im dodeljeno novo dete.

"Nudili su nam drugu decu ako im damo Kristinu. Govorili su da je sve strogo poverljivo i da nikome ne smemo o ovome da pričamo. Mnogi ljudi su ovo doživeli. U 22.30 časova, 4. januara došla je policija da nas uhapsi. Sutradan smo saslušani u SUP gde nam je rečeno da ne postoji nikakav problem. Deca su razgovarala i sa policijskim psihologom. Mi smo pušteni kući, a deca su zadržana”, dodao je on. 

On ističe da je rastanak bio veoma težak, kao i da su saznali da su 6. marta Kristinu poslali za Švedsku i dodaje da do sada nisu uspeli ništa da urade, dok se nisu obratili NPS i da se nadaju da će pravda biti zadovoljena.

Komentari (0)