Aleksić (NPS): Srbe na KiM izbacuju iz institucija, a Vučić peče palačinke i igra košarku

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić rekao je da u izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koji je podnet Odboru za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije nema reči o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i ukazao na selektivnost u radu policije.

Izvor: Newsmax Balkans   |  

06.09.2024. 14:50

Aleksić (NPS): Srbe na KiM izbacuju iz institucija, a Vučić peče palačinke i igra košarku
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

"Dok se na teritoriji Kosova i Metohije brišu tragovi Republike Srbije, a Srbi izbacuju iz institucija na ulice, za to vreme predsednik Srbije Aleksandar Vučić peče palačinke, igra košarku i trenira boks", rekao je šef poslaničke grupe NPS-Novo lice Srbije Miroslav Aleksić na sednici tog odbora.

Kako je saopšteno iz NSP-a, Aleksić je rekao da u podnetom izveštaju ništa nije rečeno o tome ko danas pruža zaštitu našem narodu na KiM i da naše institucije ćute na upade albanskih policajaca u srpske institucije.

"Takođe, ni reči o postupanju naše policije na jugu Srbije u Medveđi, Bujanovcu i Preševu, odnosno o tome kako se tamo borimo da zaštitimo poredak i teritorijalni suverenitet i integritet od albanskog ekstremizma”, kazao je Aleksić govoreći o Informaciji o radu Ministarstva unutrašnjih poslova i Izveštaju o stanju bezbednosti u Republici Srbiji.

Aleksić je podsetio i na to da već tri godine nemamo direktora policije što je dovelo, kako je ocenio, do politizacije policije i preuzimanja njegovih nadležnosti od strane drugih kojima to nije posao, kao i do selektivnog postupanja MUP-a, pa čak i do toga da se MUP obračunava sa onima koji ukazuju na kriminal i korupciju.

"Selektivnost se najbolje videla u oštrom postupanju snaga MUP-a prema građanima Srbije koji su izašli na proteste protiv rudarenja litijuma, kada su čak angažovani i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) iako je jasno propisano pod kojim uslovima i kada može da se angažuje ta jedinica. Dakle, kada treba da se sprovodi prisila i zastraživanje, policija besprekorno funkcioniše, dok za to vreme kriminalci poput Milana Radoičića koji su direktno odgovorni za štetu koja je naneta Srbiji u slučaju Banjska, slobodno šetaju po Srbiji", rekao je on.

Aleksić je pitao i zašto, pored slučaja Banjska, u izveštaju ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivice Dačića nije ništa rečeno ni o tome da li je i u kojoj meri policija učestvovala u izdavanju lažnih dokumenata i prebivališta ljudima van naših granica pred izbore, kao i zašto ništa nije rečeno o istrazi vezanoj za malu Danku Ilić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Kažete da su rasvetljena sva ubistva, ali ni reči o zastrašujućem slučaju kojim se bavila cela Srbija. Sam predsednik saopštio je da je utvrđeno ko su ubice, istragu je vodio UKP i Ninoslav Cmolić, bivši ministar Bratislav Gašić čitao je detaljan izveštaj javno i uznemiravao javnost i roditelje devojčice, u međuvremenu su se desili i smrtni slučajevi glavnih svedoka, a mi i dalje ne znamo epilog. Šta je unutrašnja kontrola MUP-a uradila povodom toga?", pitao je Aleksić.

Na zahtev šest opozicionih poslaničkih grupa za petak je sazvana hitna sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine na kojoj je Ivica Dačić odgovarao na pitanja narodnih poslanika pre svega u vezi sa masovnim hapšenjima aktivista i organizatora protesta protiv projekta Rio Tinta. 

Komentari (0)