(VIDEO) Đukić Dejanović za Newsmax Balkans: Štrajk prosvetara nije način da dogovori napreduju

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je za Newsmax Balkans ocenila da štrajk prosvetnih radnika nije način da dogovori Vlade i reprezentativnih sindikata napreduju i smatra da o materijalnom položaju, bezbednosti i dignitetu zaposlenih treba da se razgovara kao što je to rađeno dosad.

Autor:  

Tijana Kecman

|  

16.09.2024. 13:01

(VIDEO) Đukić Dejanović za Newsmax Balkans: Štrajk prosvetara nije način da dogovori napreduju
Foto: Newsmax Balkans

Ministarka prosvete kaže da bi volela da se prosvetni radnici vrate svojoj osnovnoj obavezi, vaspitno-obrazovnim aktivnostima i bezbednosti učenika.

Đukić Dejanović ističe da su neka rešenja iz dijaloga na obostrano zadovoljstvo, dok zbog drugih jedna od strana nije potpuno zadovoljna, ali da uvek postoji tendencija da razgovori napreduju, da se dijalog nastavi. Smatra da do kraja ove kalendarske godine postoji još prostora za razgovor.

Ministarka prosvete kaže da je premijeru i Vladi Srbije materijalni status prosvetnih radnika među apsolutnim prioritetima. Navodi i da bi planirano povećanje plata u prosveti od januara 2025. godine bilo 50 odsto veće u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru i da je to ono što je u skladu sa realnim mogućnostima u ovom trenutku.

"Ono što jeste važno, to jeste zahtev predstavnika reprezentativnih sindikata i očekivanje da imamo tendenciju da se najniža plata, početna plata u prosveti izjednači sa prosečnom platom u javnom sektoru. Ovim povećanjem u javnom sektoru mi bismo zapravo uspeli da ta početna plata iznosi 94 odsto prosečne plate u javnom sektoru, sa daljim trendom traženja naravno finansijskih mogućnosti da idemo ka ostvarenju tog cilja. Nema dodatnih para i premijer je u razgovoru bio vrlo konkretan, vrlo jasan", kaže Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović ističe da je najveći broj dogovorenih stavki iz Protokola radi rešavanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, koji je potpisan prošle godine za vreme mandata prethodne Vlade, ispunjen.

Dodaje i da je jedna od tih tačaka da razredno starešinstvo ne bude vrednovano sa četiri, već sa sedam odsto plate.

Ministarka prosvete navodi i da je povećan broj zaposlenih na neodređeno vreme, što daje garanciju ljudima da mogu da podignu kredite i planiraju svoju budućnost.

Javna rasprava o izmenama Krivičnog zakonika

Govoreći o bezbednosti prosvetnih radnika, Đukić Dejanović kaže da je zahtev sindikata da se napad na prosvetne radnike definiše kao posebno krivično delo sasvim osnovan i da će javna rasprava o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika početi u oktobru. Navodi da bi zakon trebalo da bude usvojen u Narodnoj skupštini do kraja godine.

Ministarka prosvete komentarisala je i incident koji se na početku školske godine dogodio u Osnovnoj školi "Ratko Pavlović Čićko" u Prokuplju, kada je učenik bacio klupu na nastavnika koji je u tom napadu povređen.

"U tom slučaju, a u skladu sa aktima koje je Ministarstvo predložilo i usvojilo kod podzakonska akta je reagovala adekvatno. Formira se u tom slučaju tim koji se u odnosu izvršioca radnji koje su nepoželjne odnosi na određen način, kontaktiraju se najpre roditelji, razred u kome se to dogodilo, preduzimaju se sve mere što je jako važno, u ovom slučaju u pogledu zaštite zdravlja nastavnika, jer je došlo i do njegovog povređivanja. Jeste laka telesna povreda, ali za nas je sve što se u školi dogodi uvek jako teško. Mi smo stručno-pedagoški nadzor organizovali kako bismo pratili šta radi tim u školi i eventualno bili od koristi savetodavne i pomoći. Jako je važno da je škola odmah, i Centar za socijalni rad i zdravstvene ustanove obavestila, nekada je jedinica lokalne samouprave, nekada MUP, a nekada pomenute institucije sa školom rešavaju problem kao što je to bio u ovom konkretnom slučaju i tu smo da takve propratimo i eventualno školi budemo od pomoći", ističe Đukić Dejanović.

Pogledajte ceo intervju sa ministarkom Đukić Dejanović:

Šta su zahtevi sindikata

Podsećamo, četiri reprezentativna prosvetna sindikata nisu prihvatila predlog Vlade kojim je planirano povećanje plata od 12 odsto za nastavno i osam odsto za nenastavno osoblje.

Jedan od glavnih zahteva prosvetara je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Republike Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji (prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku).

Povećanje treba da bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti a, prema njihovim procenama, povećanje bi trebalo da bude oko 20 odsto za sve.

Jedan od zahteva je i da se do kraja 2024. godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izvrši izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, a traže i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Takođe, zahtev je i da se, u skladu sa dogovorom sa Vladom Republike Srbije, predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da iste budu usvojene u Skupštini Republike Srbije po hitnom postupku.

Na poziv Samostalnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, nastavnici su od 2. septembra i početka nove školske godine u "belom štrajku”, koji podrazumeva da se ocene u EsDnevnik ne unose do sredine oktobra. Razlog je to što Vlada nije ispunila zahteve koje su podneli 2022. godine.

Komentari (0)