(FOTO/VIDEO) Protest prosvetara: Očekuju nove pregovore, od zahteva ne odustaju

Deo radnika zaposlenih u prosveti, nezadovoljni odgovorom Vlade povodom zahteva za poboljšanje njihovog materijalnog položaja i povećanja zarada, organizovao je proteste u više gradova u Srbiji. U Beogradu je bio blokiran saobraćaj u Nemanjinoj ulici, ispred Ministarstva prosvete.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: Ivana Đorđević, Milena Antić, Dunja Kovačević   |  

16.09.2024. 12:08 >> 14:42

(FOTO/VIDEO) Protest prosvetara: Očekuju nove pregovore, od zahteva ne odustaju
Foto: ATAImages/R.Z.

Protest pod nazivom "Stop lažnim obećanjima" usledio je kao odgovor na neuspele pregovore sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem. Prosvetni radnici traže izmenu krivičnog zakona, oštrije kazne za napade na nastavnike, izjednačavanje početne zarade sa prosečnom platom, kao i izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun plata zaposlenih u javnom sektoru. Prosvetari očekuju nove pregovore sa Vladom i naglašavaju da od svojih zahteva ne odustaju. U suprotnom najavljuju nova okupljanja za dve nedelje. 

Ekipa Newsmax Balkans razgovarala je sa učesnicima protesta u Beogradu:

14:24 - Protest održan i u Novom Sadu

Protest prosvetara održan je i u Novom Sadu. Veliki broj prosvetnih radnika okupio se u podne ispred Banovine, a predstavnici sindikata ponovili su zahteve - saopštili nezadovoljstvo platom i uslovima rada, a kao jedan od glavnih problema navode bezbednost nastavnika i učenika u školama.

Štrajku su se priključila četiri reprezentativna sindikata obrazovanja – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Ključni zahtevi

"Kjučni zahtevi su ono što se ponavlja već godinu dana - da dobijemo status zaštićenog lica, da budemo zaštićeni kao advokati i medicinski radnici, povećanje plata ali da bude izjednačena sa Republičkim prosekom, jer smo 20 posto ispod planiranog Republičkog proseka, zatim isplata Svetosavskih nagrada, što je jednokratna pomoć u visini koja se odredi na nivou grada", izjavio je Martin Mihailović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Dodaje da su pomaci minimalni, te da se nadaju da će se situacija menjati u narednom periodu. Do tada, sindikati nastavljaju sa protestima koji će se odvijati u skladu sa dogovorima na nivou prosvetara iz cele Srbije. Kako kažu, nastavljaju odgovorno da se odnose prema nastavi, pa u skladu sa tim stavom i svaki naredni štrajk biće najavljen blagovremeno, po zakonskoj proceduri. Kao jedan od ključnih zahteva ističu rešavanje problema nasilja u školama.

"Pre godinu dana na jednom od sastanaka sa ministrima prosvete i pravde, reprezentativni sindikati  zatražili su da se hitno zbog narastajućeg stepena nasilja menja krivični zakon gde će prosvetni radnici uživati krivično pravnu zaštitu kao advokati, međutim i posle te konstatacije, država nije uradila ništa, a nasilja je sve više, zato nastavljamo sa borbom", izjavio je Milan Trbović iz Sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ukoliko se zahtevi ne realizuju, prosvetari navode da već narednog meseca najavljuju nove štrajkove.

14:16 - Ministarstvo prosvete o obustavi nastave u školama

Prema podacima dobijenim od svih školskih uprava, od ukupno 1.294 osnovne škole, nastavu je obustavilo do 30 odsto nastavnika u 133 škole, u 97 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, a u 444 osnovne škole nastavu je obustavilo više od 70 odsto nastavnika.

Časovi su skraćeni u 339 osnovnih škola.

Od ukupno 478 srednjih škola, u 69 srednjih škola nastavu je obustavilo do 30 odsto nastavnika, u 40 škola nastavu nije držalo od 30 do 70 odsto nastavnika, dok je u 173 srednje škole nastavu obustavilo više od 70 odsto nastavnika.

Časovi su skraćeni u 125 srednjih škola. 


13:49 - Prosvetari u Nišu "održali lekciju državi"

"Javni čas" prosvetnih radnika iz Niša i okolnih gradova, počeo je tačno u podne, ispred sedišta Školske Uprave. Okupili su se zaposleni u prosveti iz Niša, ali i okolnih gradova, a na skupu se čulo da su, posle mnogo vremena, sva četiri sindikata jedinstvena u svojim zahtevima, i da su, posle više godina, uspeli da naprave najmasovniji skup.

"Ovo je javni čas, danas držimo lekciju o moralu, dostojanstvu i jedinstvu", rekla je Gordana Arsić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Foto: Newsmax Balkans/Milena AntićProtest prosvetara u Nišu

Potpisivanjem Protokola država se obavezala da ispuni zahteve prosvetnih radnika, ali do danas, ništa od toga nije ispunjeno, istakli su predstavnici sindikata

"Ponuda o povećanju plata od 12 odsto je nepristojna, i nećemo je ni razmatrati, a jedan od glavnih problema je bezbednost nastavnika i učenika u školama, ali se ni na tom polju do danas nije uradilo ništa", rekao je Vladan Ćirić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Iz Sindikata obrazovanja Srbije podsetili su i na problem koeficijenata zaposlenih u prosveti, koji još uvek nije rešen.

Foto: Newsmax Balkans/Milena AntićProtest prosvetara u Nišu

Zaposleni u prosveti su ponovili da neće odustati od svojih zahteva, i Vladi Srbije dali rok od 15 dana da ih ispuni. Za 2. oktobar najavljuju novu obustavu nastavu, i veliko okupljanje u Beogradu.

U Nišu danas nije bilo časova u četrdesetak škola, dok četiri škole nisu obustavile nastavu.

Protestni skup zaposlenih u prosveti završen je šetnjom do Gradske Kuće u Nišu.

13:17 - Potpuna obustava rada u 37 odsto škola

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je od jutros potpuna obustava rada u 37 odsto škola, dodajući da je država predložila najveće povećanje u narednoj godini upravo za prosvetu i da ne postoje "skrivene pare" koji bi Vlada zbog štrajka mogla da iskoristi za povećanje plata.

Foto: ATAImages/Radule Perišić

"Štrajk neće izazvati nervozu u Vladi pa će sad neko da kaže 'dobro, moramo još više da podignemo plate'. Mislim da je vrlo korektna ponuda Vlade da najveće povećanje plata u 2025. godini upravo bude za prosvetne radnike", rekao je Vučević novinarima u zgradi Vlade.

13:06 - Završen protest u Beogradu

Protest prosvetnih radnika u Beogradu je završen, javlja reporterka Newsmax Balkans. 

Kako je rečeno, prosvetari očekuju nove pregovore sa Vladom i naglašavaju da od svojih zahteva ne odustaju.

U suprotnom najavljuju nova okupljanja za dve nedelje.

13:01 - Đukić Dejanović: Štrajk nije način da dogovori napreduju

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je za Newsmax Balkans ocenila da štrajk prosvetnih radnika nije način da dogovori Vlade i reprezentativnih sindikata napreduju i smatra da o materijalnom položaju, bezbednosti i dignitetu zaposlenih treba da se razgovara kao što je to rađeno dosad.

12:22 - Blokada saobraćaja u Beogradu

Foto: Newsmax Balkans/Ivana ĐorđevićProtest prosvetnih radnika u Beogradu

Okupljeni na protestu u Beogradu blokirali su saobraćaj u Nemanjinoj ulici, ispred Ministarstva prosvete.

12:08 - Počeo protest u parku Manjež

Foto: Newsmax Balkans/Ivana ĐorđevićProtest prosvetnih radnika u Beogradu

Predstavnici četiri sindikata u prosveti, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Gradskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikata radnika u prosveti Srbije traže od Vlade da se njihove plate povećaju toliko da dostignu republički prosek, kao i da povećanje plate bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti, za nastavni i nenastavni kadar.

Foto: ATAImages/R.Z.

U organizaciji ova četiri prosvetna sindikata, u nekim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od jutros je obustavljena nastava.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je prošle nedelje da štrajkovi nisu dobro rešenje, da ne vode ka dogovoru vlade sa sindikatima prosvetara i pozvao ih da se vrate dijalogu.

Predsednik Vlade je rekao i da je država, tokom pregovora sa sindikatima, izašla sa konkretnom ponudom za poboljšanje materijalnih uslova prosvetnih radnika, odnosno da najveće povećanje plata počne 1. januara 2025. godine i da za prosvetne radnike bude za 50 odsto više u odnosu na ceo javni sektor.

Komentari (1)

Heart

Podrska prosvetarima! Opet ih zele prevesti zedne preko vode. Sramota je kolike su im plate.

pre 3 dana

1 0 Odgovori