Priprema se 5.000 džakova sa peskom u Novom Sadu zbog porasta vodostaja Dunava

Akcija preventivne pripreme džakova sa peskom u toku je u Novom Sadu, zbog porasta vodostaja Dunava, na šta je upozorio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Autor:  

Dunja Kovačević

|  

19.09.2024. 18:08

Priprema se 5.000 džakova sa peskom u Novom Sadu zbog porasta vodostaja Dunava
Newsmax Balkans

Prema rečima člana Gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove Dejana Šijaka, Grad Novi Sad pripremu 5.000 džakova realizuje sa JVP "Vode Vojvodine".

"Ovom akcijom želimo da doprinesemo boljoj spremnosti za zaštitu objekata građenih na priobalnom području. Iako je prognoza za Novi Sad da će u narednim danima vodostaj biti u zoni redovne odbrane od poplava, svakodnevno pratimo situaciju, sarađujemo sa svim nadležnim službama i spremni smo da reagujemo i da u slučaju potrebe preduzmemo odgovarajuće mere", istakao je Šijak.

Pripremljeni džakovi, u slučaju potrebe, biće postavljeni na kritične tačke, da bi se sprečilo eventualno izlivanje vode na teritoriji Grada.

Podsećamo, redovna odbrana od poplava proglašena je u sredu na severnom toku Dunava kod Bezdana i Apatina, a u četvrtak se proširila na sliv reke Dunav do Slankamena, kako je saopštila Pokrajinska vlada.

Održan je i sastanak pokrajinskog sekretara za vodoprivredu Vladimira Galića i direktora Vode Vojvodine Srđana Kruževića sa predstavnicima opština koje se naslanjaju na Dunav,  na temu aktuelne situacije, porast vodostaja Dunava i poplave u zemljama Evrope.

"Verujemo da će Dunav ići do linije vanredne odbrane od poplave, ali na nama je da budemo spremni", rekao je Galić.

Nadležni su na sastanku uputili predstavnike lokalnih samouprava u to kako da postupaju u slučaju plavljenja područja na teritoriji njihovih opština, te je dogovoreno da će biti u svakodnevnom kontaktu i komunikaciji, kako bi se pratilo stanje.

Upozorenje RHMZ na porast vodostaja Dunava 

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se u četvrtak kod Apatina i Bezdana, u subotu kod Novog Sada, a kod Bogojeva i Bačke Palanke u nedelju, kako napominju, sa tendencijom daljeg porasta.

Vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, a kod Novog Sada 27. ili 28. septembra, ali ispod granica vanredne od poplava.

Komentari (0)