Redovna odbrana od poplava u zoni Kule Nebojša, apel građanima da izmeste vozila

Republički štab za vanredne situacije uputio je apel građanima da izmeste svoja vozila i da ih ne parkiraju u zoni Kule Nebojša u subotu, 21. septembra.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

20.09.2024. 18:16

Redovna odbrana od poplava u zoni Kule Nebojša, apel građanima da izmeste vozila
Foto: Tanjug/Aleksandra Orlić

Na Vanrednoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije, održanoj 16. septembra, povodom hidrološko-meteorološke situacije u regionu i Republici Srbiji, odlučeno je da svi subjekti iz Operativnog plana odbrane od poplava sprovode redovne aktivnosti i mere i nalaze se u stanju pripravnosti za postupanje u slučaju eventualnih nepredviđenih okolnosti, saopšteno je iz Sekretarijata za poslove odbrane,vanrednih situacija i koordinaciju, prenosi Beoinfo.

Preduzete sve operativne mere

Kako se navodi, aktivno se sprovode operativne mere, obilaze kritične deonice, a mehanizacija, oprema, pumpe velikog kapaciteta i punilice sa džakovima raspodeljeni su prema prioritetima na terenu. Ove aktivnosti izvode se preventivno, kako bi se vodotokovi na teritoriji Republike Srbije i grada Beograda pripremili za prijem poplavnog talasa, koji dolaze iz centralne Evrope, navedeno je u saopštenju.

Precizirano je da u cilju sprovođenja aktivnosti u uslovima uvedene redovne odbrane od poplava na vodnoj jedinici Beograda – desni nasip i obaloutvrda uz Dunav od Kule Nebojša do Bastiona Svetog Jakova (u dužini od 0,34 km), apeluje se na sve građane da izmeste svoja vozila i da ih ne parkiraju u ovoj zoni od subote, 21. septembra do 18 časova.

Ko ne bude uklonio svoje vozilo, premestiće ga "pauk"

Vozila koja budu ostala i nakon navedenog vremena, biće izmeštena od strane ekipa JKP "Parking servis". Ove aktivnosti potrebno je realizovati kako bi se omogućio neometan rad ekipama vodoprivrednih preduzeća na izvođenju preventivnih aktivnosti na ovoj lokaciji.

Ova pojava je uobičajena za ovaj deo grada i ovakva situacija, na ovom delu akvatorijuma Dunava, dešava se učestalije nego što je to slučaj sa ostalim delovima obale, s obzirom na to da se radi o najnižoj tački grada Beograda. Prema prognozama svih relevantnih institucija, nema opasnosti od izlivanja reke.

Gradski štab za vanredne situacije na teritoriji grada Beograda i ekipe vodoprivrednih preduzeća konstantno prate situaciju na terenu i građani će blagovremeno biti obavešteni o svim bitnim informacijama, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)