Vučević: Obavezno služenje vojnog roka trebalo bi da počne u septembru 2025.

Premijer Miloš Vučević izjavio je da je ideja da obavezno služenje vojnog roka, u trajanju od 75 dana, počne u septembru 2025. godine, odnosno da prva klasa vojnika bude na jesen te godine.

Izvor: Tanjug   |  

21.09.2024. 15:31 >> 15:54

Vučević: Obavezno služenje vojnog roka trebalo bi da počne u septembru 2025.
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je, na Povlenskom saboru, rekao da u ovom trenutku nije samo pitanje izmene zakona i administrativnih tehničkih mera, već da sledi i priprema kasarni, logistike, kao i medicinskih centara u kojima će se vrštiti pregledi regruta.

"Onda da pripremimo ceo proces i obuke koje će biti izazovne za naše oficire i podoficire, koji će u 75 dana da izvrše tu osnovnu vojničku obuku za novu vojsku, odnosno naše nove regrute", rekao je Vučević.

On je ponovio da će obavezni vojni rok biti za muškarce do 30 godina, a da je cilj da na godišnjem nivou imamo 20.000 regruta u kasarnama Vojske Srbije.

"Radimo užurbano na vraćanju nekadašnjih garnizonskih centara, koje smo, nažalost, gubili ili ukidali. Svi mladi regruti će biti na vreme obaveštavani, javnost će biti obaveštena", rekao je Vučević i dodao da od Zaječara prema Nišu nemamo vojsku.

Foto: Srđan Ilić

Prema rečima premijera, država će gledati da angažuje i posebne profile koji bi mogli dodatno doprineti.

"Na primer, angažovaćemo nekog ko završava elektrotehnički ili mašinski fakultet ili školu, da ih uključimo u Vojnotehnički institut, odnosno u specijalizovane službe Vojske Srbije", rekao je Vučević.

Polaganje vozačkih dozvola za B, C i E kategoriju

Premijer Vučević dodaje i da će država videti da omogući polaganje vozačkih dozvola za B, C i E kategoriju, kako budući regruti ta polaganja ne bi morali da plaćaju u civilnom životu.

Govoreći o civilnom služenju vojnog roka, premijer kaže da nije zagovornik toga, ali ako to bude ostao kao oblik izjašnjavanja regruta, onda bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude u dužem vremenskom periodu nego što je redovno služenje vojnog roka.

"Mislim da nije dobro da omogućimo, da oni koji se opredele za to, da služe vojsku u obdaništima ili gerontološkim centrima. Imate sasvim dovoljno posla i u kasarni, ne morate nositi uniformu ili da idete na te vojne aktivnosti, ali možete da pomognete momcima koji su obuli čizme, obukli uniformu i nose pušku", rekao je Vučević.

Vučić: Disciplina će morati da postoji 

Prethodno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na aerodromu u Batajnici istakao da će vojni rok za muškarce trajati 60 plus 15 dana, ukupno 75.

"To je pet puta manje nego u naše vreme, a ne moram da kažem da će svakako izlasci biti mnogo lakši, nego što su bili u naše vreme, ali i čitava disciplina mnogo manja nego pre, ali će morati da postoji", rekao je  predsednik.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić dodaje da očekuje i značajan broj devojaka koje će služiti vojni rok, ali za njih, kako kaže, neće biti obavezan.

"Mislimo da je važno da na ovaj način muškarci, pre svega, stiču više odgovornosti i ozbiljnosti, a verujemo da ćemo imati i značajan broj devojaka koji žele dobrovoljno da u tome učestvuju. Samo će za muškarce, biti obavezno", poručio je Vučić.

Komentari (0)