Nastavljeno suđenje Urošu Blažiću: Mladić ranjen u masakru i dalje trpi bolove od zadobijenih rana

Suđenje Urošu Blažiću za ubistvo devetoro i ranjavanje 12 ljudi 4. maja u Mladenovcu nastavljeno je svedočenjem Blažićevih prijatelja, mladića ranjenog u masakru i devojke koja je s prozora videla krvavi pir.

Izvor: Tanjug   |  

26.09.2024. 14:47

Nastavljeno suđenje Urošu Blažiću: Mladić ranjen u masakru i dalje trpi bolove od zadobijenih rana
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na suđenju su svedočili njegovi prijatelji Viktor Đorđević i Nikola Mijačić, mladić koji je ranjen u masakru Nemanja Ilić, kao i Jelena Pantić koja je s prozora videla Blažićev krvavi pir, nakon čega je on i na nju otvorio vatru, srećom bez uspeha.

Blažićeva porodica odbila je poziv da svedoči na suđenju.

Svedočenja Blažićevih drugova

Đorđević je rekao da se sa Urošem druži dve ili tri godine i da je često odlazio kod njega, kao i da su u dva navrata iz pucali pištolja, za koji je Blažić istakao da pripada njegovom ocu, jednom u svinju, a drugi put u džak u podrumu kuće u Šepšinu.

Tužilac je Đorđevića pitala o grupi u kojoj je Blažić najavio da će napraviti masakr, odnosno na koju je poslao poruku "Idem da napravim masakr", na šta je svedok rekao da on nije ni pomislio da će Blažić to stvarno učiniti.

Foto: Tanjug/Sava RadovanovićUlazak na suđenje Urošu Blažiću

Ispitan je i Blažićev dugogodišnji prijatelj Nikola Mijačić, koji je odgovarajući na pitanja tužilaštva i punomoćnika, ispričao da Blažića zna od prvog razreda osnovne škole i da je bio "normalan dečko".

Mijačić je naveo da mu je Blažić rekao da će uzimati 500 grama steroida trembolona, što je, kako on smatra, velika doza. Na pitanje da li smatra da je zbog tog steroida "poludeo", Mijačić je rekao: "Znam ga 10 godina, bio je normalan i onda je uzeo trembolon i nakon 10 dana je ovo napravio".

Đorđević je istakao da je Blažić imao promene raspoloženja, da je često bio tužan i da je plakao, nakon čega bi postao agresivan. Na iskaz Mijačića su primedbe stavili tužilac i jedan od punomoćnika oštećenih.

Ranjeni Nemanja Ilić i dalje trpi jake bolove

Nemanja Ilić, jedan od mladića koje je Blažić u masakru ranio, je u nastavku suđenja istakao da je njegov najveći strah šta će biti za 20 godina, aludirajuću na godinu kada bi Blažić u slučaju maksimalne zatvorske kazne izašao iz zatvora. S obzirom da Blažić u trenutku zločina nije imao navršenu 21 godinu, njemu po Zakonu sud može da izrekne maksimalnu kaznu zatvora 20 godina.

Ilić je najpre detaljno ispričao kako se tog 4. maja prošle godine sa prijateljima sastao u dvorištu škole u Malom Orašju, gde su sedeli okupljeni oko vatre. U jednom trenutku je čuo pucnjavu i najpre pomislio da su petarde, međutim ubrzo je shvatio da otvorio vatru po njima i pokušao da ustane, ali je pao. On je naveo da je video siluetu osobe koja ima pušku i puca rafalnom paljbom po njima i dodao da je čuo da njegovi drugovi zapomažu i pozivaju upomoć.

On je rekao da je shvatio da je ranjen tek kada je osoba koja je pucala otišla, i kada je pokušao da ustane.

Ilić je pozvao svog oca i objasnio mu šta se desilo, a ubrzo je bio prevezen u bolnicu. Odgovarajući na pitanja punomoćnika oštećenih, Ilić je rekao da i dalje trpi jake bolove zbog povreda koje je zadobio tad, kao i da ne može da sedi već samo da stoji ili leži, a u sudnicu je danas došao sa štakama.

Nakon njega svedočila je Jelena Pantić koja je ispričala da živi u Duboni u blizini mesta gde je Blažić pucao, kao i da je te noći sa terase videla videla Blažićev krvav pir. Ona je ispričala da je u tom trenutku vrisnula od straha, nakon čega se Blažić okrenuo ka njoj i počeo da puca. Svedok je navela da je tada sakrila decu ispod stola i pozvala policiju.

Milenko Bjekić u čijem stanu u Mladenovcu su bili prijavljeni članovi porodice Blažić, naveo je da su oni tu samo formalno bili prijavljeni, ali da tu nisu živeli.

Bjekić je rekao da je njega Radiša Blažić, Urošev otac, zamolio da ga prijavi kao da živi u tom stanu kako bi od vojske dobio stan u Mladenovcu a ne u Kragujevcu.

Blažićeva porodica odbija da svedoči na sudu

Branilac optuženog je sudu dostavio izjave overene kod notara u kojima članovi porodice navode da koriste svoje zakonsko pravo jer su u rodbinskom odnosu sa okrivljenim, da ne svedoče. Tužilac je sudu poredložio da ih novčano kazni i pozove na sledeće suđenje, sa čim su se složili i punomoćnici oštećenih. On je naveo da na taj način članovi porodice Blažić pokazuju nepoštovanje svih u sudnici, a pogotovo oštećenih.

Uroš Blažić je optužen da je 4. maja prošle godine ubio devet i ranio 12 osoba kod Mladenovca. Njegov otac Radiša Blažić je optužen za držanje oružja koje je pronađeno u njegovoj kući.

Optuženi su sprovedeni iz pritvora Specijalnog suda u kom borave od hapšenja 4. maja prošle godine. Viši sud u Smederevu koji vodi ovo sudjenje iz bezbednosnih razloga zaseda u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Blažići su krajem avgusta prvi put javno izneli odbranu, a nakon njih su ispitani oštećeni.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)