Suđenje za masakr kod Mladenovca: Ispitana bivša devojka Uroša Blažića, drugi svedok se onesvestio za govornicom

U nastavku suđenja Urošu Blažiću, optuženom za masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona, ispitana je njegova bivša devojka Anastasija Đorđević, koja je rekla da je sa Blažićem bila u vezi dva ili tri meseca, kao i da je jednom prilikom kod njega u kući na krevetu ispod jastuka pronašla pištolj.

Izvor: Tanjug   |  

27.09.2024. 11:07 >> 13:24

Suđenje za masakr kod Mladenovca: Ispitana bivša devojka Uroša Blažića, drugi svedok se onesvestio za govornicom
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Đorđević je na suđenju u petak dodala da joj je Blažić rekao da mu pištolj služi za samoodbranu jer živi sam, kao i da je tada pomenuo da je njegov otac lovac i da ima lovačke puške.

Kada je upitana o razlogu raskida, Đorđević je rekla da se optuženi nije slagao sa njenim planovima za budućnost, odnosno nije mu se svidelo što nakon srednje škole želi da ide u vojsku, već je hteo da se ona preseli kod njega i da zasnuju porodicu.

Foto: Tanjug/Sava RadovanovićBivša devojka Uroša Blažića, Anastasija Đorđević

Đorđević je istakla da je Blažić bio agresivan samo poslednje veče kada je shvatio da su raskinuli, i da je tad vikao na nju, hteo da joj otme telefon i isterao je iz vozila preći joj da "bolje da izađe da ne bi bilo nešto gore".

Otac Uroša Blažića umešan u nestanak 11 bombi

U nastavku suđenja svedočio je i Goran Miletić, nekadašnji kolega takođe optuženog Radiše Blažića.

Miletić kojem je 1999. godine Radiša Blažić bio nadređeni u vojsci, ispričao je da je te godine nestalo 11 bombi i da je zbog toga vođen vojno-disciplinski postupak protiv četiri osobe među kojima je bio i Radiša Blažić.

Tužilac je ovog svedoka pozvao jer je tokom ispitivanja Radiša Blažić rekao da se protiv njega nije vodio disciplinski postupak zbog nestanka tih 11 bombi.

Miletić je istakao da se Blažić nije "uzbudio" zbog nestanka bombi, kao i da je tek nakon što je Miletić insistirao sedam dana, Blažić nestanak prijavio nadređenima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predrag Puhač, nekadašnji kolega Radiše Blažića, ispričao je da je čuo od kolega koji su bili sa optuženim na ratištu u Hrvatskoj priče da se Blažić hvalio kako se bavi švercom oružja, jer je na tom ratištu bilo puno tog oružja.

Svedok je za Radišu Blažića naveo da je uvek bio arogantan, problematičan u odnosima sa ljudima, prepotentan, kao i da je često bio na bolovanju i dodao da je Blažić jednom nasrnuo na konduktera autobusa.

"Kod Blažića se pucalo kao da je ratno stanje"

Svedok Stefan Marković je naveo da Blažiće zna ceo život, ali da se nisu družili, i dodao da su Blažići često na proslavama pucali iz automatske puške, pištolja i signalnih raketa.

Svedok je istakao da se "kod Blažića uvek pucalo kao da je ratno stanje".

Marković je naglasio da je on lično video Uroša Blažića kada je bio dete da puca iz pištolja. Svedok tvrdi da je 4. maja prošle godine oko pola devet ili devet sati uveče u kolima sa Blažićem video jednog mladića koji je imao tetovaže po rukama.

Svedok Anja Talić koja se inače bila u grupi na društvenoj mreži na kojoj je bio i Blažić, navela je da je ta grupa služila za druženje i da je Blažića videla samo dva puta u životu.

Na pitanje da li se seća šta je Blažić na grupi rekao 3. maja nakon masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", Talić je rekla da se ne seća, ali je tužilac podsetio da je on napisao "samo neka se roka".

Talić je dodala da je na dan zločina između njih izbila bezazlena svađa.

Svedok se onesvestio za govornicom

Naredni svedok Milan Lesić je odgovarajući na pitanja tužilštva i punomoćnika oštećenih rekao da se sa Blažićem družio dve ili tri godine i da je bio kod njega u kući u Šepšinu.

On je naveo i da mu je Blažić rekao da je krenuo u teretanu i da koristi steroide.

Lesić se na kraju svog svedočenja onesvestio za govornicom i stražari su ga podigli i doneli mu vodu.

Prethodno su članovi porodice Uroša Blažića iskoristili svoje zakonsko pravo da ne svedoče na suđenju.

Postupajući tužilac Ivan Konatar, nakon njihovog izjašnjavanja, naveo je da su Blažići pokazali svoj stav prema ovom događaju, tragediji i žrtvama i da bi, bez obzira što su danas došli, sud trebalo da ih kazni jer u četvrtak nisu došli na suđenje.

Biljana Blažić, majka optuženog Uroša Blažića, iskoristila je svoje zakonsko pravo da ne svedoči, a pre toga je izjavila saučešće porodicama.

Foto: Tanjug/Sava RadovanovićMarko Blažić, brat optuženog Uroša Blažića

Marko Blažić, rođeni brat optuženog i njegova supruga Željana Blažić su takođe iskoristili svoje pravo da ne svedoče u ovom postupku.

Isto pravo iskoristio je i Najdan Blažić, deda optuženog Uroša Blažića.

Pored Uroša Blažića, u ovom predmetu je optužen i njegov otac Radiša Blažić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)