Majka učenice ubijene u "Ribnikaru": Sniziti granicu krivične odgovornosti, strašno da ubica ne odgovara

Ninela Radičević, majka Ane Božović, učenice petog razreda koja je ubijena u masovnoj pucnjavi u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, poslaće molbu Ministarstvu pravde kako bi u javnu raspravu o izmenama Krivičnog zakonika bila uključena i tema o snižavanju granice krivične odgovornosti.

Autor:  

Tijana Kecman

|  

02.10.2024. 19:34

Majka učenice ubijene u "Ribnikaru": Sniziti granicu krivične odgovornosti, strašno da ubica ne odgovara
Foto: Newsmax Balkans

"Ne mogu da živim sa činjenicom da će se slučaj masovnog ubistva u Ribnikaru završiti tako što niko neće biti odgovoran za ubistvo devetoro dece i njihovog Dragana. To je neprihvatljivo", kaže Radičević za Newsmax Balkans.

Dodaje da je za nju kao roditelja žrtve strašna i bolna činjenica da dečak ubica za svoj zločin ne odgovara, a da za ubistva ne odgovaraju ni njegovi roditelji.

Smatra da što pre treba pristupiti izmenama Krivičnog zakonika kojim bi se starosna granica za krivičnu odgovornost spustila sa sadašnjih 14 godina.

"Pre no što je krivični postupak zatvoren za javnost, postoje spisi sa saslušanja gde vidimo da je počinilac i ubica mog deteta neposredno pre 3. maja čitao Krivični zakon i delove zakona koji su vezani za granicu krivične odgovornosti. Dakle, bio je svestan da neće krivično odgovarati", kaže Radičević.

Navodi da je za nju važno da se Krivični zakon promeni i da nijedno dete više ne dođe u situaciju da na sajtu Ministarstva pravde pročita da nije krivično odgovoran i da počini najteža krivična dela, znajući da neće odgovarati za to krivično delo, baš kao i njegovi roditelji.

"I kao vlasnik psa ste odgovorni, ako nekog ugrize u parku, i krivično odgovarate. Zašto imamo to pravilo i taj zakon i situaciju, a u ovom slučaju, za teška krivična dela, da roditelji nisu odgovorni za krivično delo svog deteta", pita Radičević. 

Radičević kaže da joj je jasno da izmene Krivičnog zakona ne mogu da važe retroaktivno i da se neće odnositi na 3. maj i zločin u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, ali da joj je, kao roditelju žrtve, jako važno da se to ne desi više nijednom detetu.

Dodaje i da je važno da se predvidi krivična odgovornost za roditelje ukoliko, prema zakonu, njihovo dete ne može krivično da odgovara za svoje postupke.

"Smatram da je važno da se, pored smanjenja granice krivične odgovornosti, za najteža krivična dela procenjuje i zrelost i mentalno stanje deteta u trenutku činjenja krivičnog dela, a tamo gde nema krivične odgovornosti deteta, da roditelji moraju da preuzmu odgovornost za njegovo činjenje", ističe Radičević.

Nacrt zakona upućen na javnu raspravu

Podsećamo, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika upućen je na javnu raspravu koja će trajati do prvog novembra.

Foto: ATAImages/Milos Tešić

Međutim, u ovim izmenama nema odredbi o krivičnoj odgovornosti maloletnika.

Dečak ubica trebalo bi 8. oktobra da svedoči u Specijalnom sudu u krivičnom postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja, Vladimira i Miljane Kecmanović.

Otac se tereti za krivično delo izazivanja opšte opasnosti, a za njega je Tužilaštvo tražilo kaznu zatvora od 12 godina. Majka je optužena za neovlašćeno držanje i nošenje oružja, a njen DNK pronađen je na jednoj od čaura koju je njen sin koristio u pucnjavi.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (5)

Zaba

Bravo Ninela, hvala ti sto posle svega brineš za našu decu!

pre 1 nedelju

3 0 Odgovori
Postovalac

Izuzetna žena, nadam se, da će sa ostalim roditeljima, ići do kraja, ako ne u Srbiji, ima gde.Da se nikada ne bi ponovilo. Ne verujem u naše sudove. Nažalost.

pre 1 nedelju

2 0 Odgovori
Гроздана

Моја подршка госп.Нинела вама и осталим родитељима.Треба имати снаге и храбрости слушати њихове лажи и неистине свакодневно.Али због вашег анђела и свих осталих анђела треба се борити и изборити да правда победи и неко мора одговарти.

pre 1 nedelju

0 0 Odgovori
Za kim zvona zvone

Ne, neko mora odgovarati, već oni koji su ubistva, direktno ili indirektno, učinili. U prvom redu ubice, pa redom. Ukoliko, budemo pasivni, sto nam je prilično svojstveno, treba da nas nema. Uskreno saosecam sa porodicama.

pre 1 nedelju

0 0 Odgovori
Tanja

U potpunosti podrzavam Vas stav! I moja porodica je dozivela tragediju, o kojoj se vrlo retko govori. Radi se o ubistvu mog sestrica iz Niske Banje koje se dogodilo pre tacno godinu dana. Moramo da reagujemo ovakve teske tragedije ne smeju da se ponavljaju.Zakon mora da se promeni, a ne da gledamo roditelje ubica kako mirno zive i podsmevaju se nasem bolu jer znaju da nece odgovarati. Ne mogu surova ubistva nase dece proci nekaznjeno

pre 1 nedelju

0 0 Odgovori