Crna statistika: Srbija četvrta u Evropi po broju poginulih u saobraćaju na milion stanovnika, na prvom mestu Bugarska

Generalni direktorat EU za mobilnost i transport objavio je statistiku poginulih u saobraćajnim udesima za 2023. godinu, a na samom vrhu crne statistike nalaze se balkanske zemlje - Bugarska, Rumunija, Srbija i Hrvatska.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

17.10.2024. 16:37

Crna statistika: Srbija četvrta u Evropi po broju poginulih u saobraćaju na milion stanovnika, na prvom mestu Bugarska
Foto: Envato

U saobraćajnim nesrećama širom Evrope u 2023. godini poginulo je 20.400 ljudi, sa 46 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, što predstavlja pad od jedan odsto u odnosu na prethodnu godinu. Država u kojoj je poginulo najmanje učesnika u saobraćaju je Norveška, sa 20 nastradalih na milion stanovnika.

Kako se navodi u statistici, najcrnje brojke beleži Bugarska sa čak 82 poginulih na milion stanovnika, Rumunija je na drugom mestu, gde je na milion stanovnika poginula 81 osoba.

Na trećem mestu je jedina nebalkanska zemlja koja se kotira na vrhu crne statistike EU, to je Letonija sa 75 stradalih na milion stanovnika. 

Čevrto mesto na neslavnoj listi zauzima Srbija sa 74 stradale osobe na milion stanovnika, a u apsolutnim brojakama to je 503 poginula.

Na petom mestu je Hrvatska sa 71 poginulih na milion stanovnika.

Šesto mesto dele Grčka i Portugalija sa 61 stradalih u udesima na milion stanovnika. 

Jedina zemlja regiona koja ima manji udeo smrtno stradalih u saobraćajnim udesima od EU proseka je Slovenija, sa 39 poginulih na milion stanovnika.

Trenutnom EU statistikom CARE nisu obuhvaćene druge zemlje zapadnog Balkana poput Albanije, Crne Gore, BiH i Severne Makedonije. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)