Bivši vođa OVK Šukri Buja otputovao u Hag: Protiv svoje volje, prinuđen sam da se pojavim

Komandant bivše Oslobodilačke vojske Kosova za operativnu zonu Nerodimlje Šukri Buja otputovao je u Hag, na poziv Specijalnog suda, prenosi Kosovo online.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

20.10.2024. 19:28

Bivši vođa OVK Šukri Buja otputovao u Hag: Protiv svoje volje, prinuđen sam da se pojavim
Foto: Kosovo Online

On je u objavi na Fejsbuku naveo da je u Hag otputovao protiv svoje volje i da je u obavezi da se pojavi pred Specijlanim sudom. Šukri Buja nije naveo u kom svojstvu je pozvan pred Specijalni sud u Hagu.

On je i 2019. godine ispitivan u Hagu, a prištinskim medijima tada je izjavio da je pozvan u svojstvu osumnjičenog.

Kako navodi Kosovo online on je na Fejsbuku napisao:

"Poštovani saborci, prijatelji i dobronamernici, poštovani građani! Na poziv Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, danas sam protiv svoje volje, uz iznuđen poziv da se pojavim, otputovao u Hag", napisao je Buja.

Buja: Najbolji sinovi ove zemlje optuženi 

Bivši gradonačelnik Lipljana Šukri Buja dodao je i da su "najbolji sinovi ove zemlje optuženi i da se nepravedno drže u zatvoru".

"OVK je bila sveta, bila je protiv okupatora, zahvaljujući njenoj oružanoj borbi i zahvaljujući podršci saveznika, posebno SAD, mi danas uživamo u slobodi. Oslobodilački rat na Kosovu bio je ubedljiv, neophodan i pravedan, jer je bio uperen protiv osvajača, koji je vatrom i gvožđem pokušavao da izvrši krvavo etničko čišćenje Kosova", napisao je Buja.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)