Kompanija Rio Tinto odbacila optužbe za korupciju i uplitanje u ishode izbora

Kompanija Rio Tinto odbacila je optužbe za korupciju i uplitanje u ishode izbora koje je izneo lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić na konferenciji za novinare 4. oktobra.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

05.10.2024. 15:30

Kompanija Rio Tinto odbacila optužbe za korupciju i uplitanje u ishode izbora
Foto: riotinto.com

Izvršna direktorka Sektora za proizvodnju materijala za baterije kompanije Rio Tinto, u čijem se protfoliu nalazi Projekat "Jadar", Šinejd Kaufman izjavila je da Rio Tinto ima "nultu toleranciju prema bilo kom obliku korupcije ili političkog mešanja u izborne procese, bez obzira na to gde posluje u svetu".

"Posvećeni smo najvišim standardima integriteta u poslovanju i osiguravamo da naši projekti donose korist lokalnim zajednicama i državama u kojima poslujemo. Nastavićemo da sarađujemo sa svim zainteresovanim stranama kako bismo podstakli dijalog zasnovan na činjenicama", navela je ona, a prenela kompanija Rio Tinto.

"Pokušaj da se skrene pažnja javnosti"

Kompanija Rio Tinto je saopštila da širenje netačnih informacija i neosnovanih optužbi, posebno onih koji u bilo kom obliku impliciraju korupciju, shvata ozbiljno i "koristiće sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitili reputaciju kompanije" i dodaje da će u narednom periodu detaljno odgovoriti Aleksiću na sve iznete navode. 

"Smatramo da iznošenje neosnovanih i neodgovornih navoda od strane Aleksića predstavlja pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Cilj ovog Predloga je da Srbija potencijalno postane prva zemlja na svetu u kojoj su zakonom zabranjena geološka istraživanja i eksploatacija litijuma i bora na osnovu nenaučnih i netačnih informacija na kojima je ovaj Predlog baziran", navodi se u saopštenju.

"Na raspolaganju za dijalog"

Dodaje se da "čitavo obraćanje Aleksića deluje kao pokušaj da se zaustavi javni dijalog zasnovan na naučno utvrđenim činjenicama o projektu 'Jadar', jednom od najperspektivnijih i najbolje istraženih nalazišta litijuma u Evropi".

Rio Tinto navodi da je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koje zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti.

Podsetimo, Aleksić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije izneo tvrdnje da je kompanija Rio Tinto učestvovala u nameštanju izbora u Gvineji da bi, kako tvrdi, došla u posed rezervi gvožđa.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)