Gradonačelnik Leposavića traži zatvaranje Centra za socijalni rad koji brine o najugroženijima

Gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi doneo je odluku da iseli Centar za socijalni rad u Leposaviću, čije usluge koristi 1.500 građana iz najosetljivije kategorije stanovnika, piše portal Kosovo onlajn.

Izvor: Kosovo online   |  

09.10.2024. 11:24

Gradonačelnik Leposavića traži zatvaranje Centra za socijalni rad koji brine o najugroženijima
Foto: ATAImages/Antonio Ahel

Hetemi, koji dolazi iz redova Samoopredeljenja, uručio je zahtev u ponedeljak, a kako se vidi iz dokumenta u koji je imao uvid i portal Kosovo onlajn, dat je rok za iseljenje od nedelju dana.

"Kao predsednik Opštine Leposavić, imam puno pravo da nadgledam opštinske objekte, stoga se ovim zahtevom zvanično obraćam Vama, gospođo Nataša Nastić, da zajedno sa ostalim radnicima napustite društveni objekat imovine opštine Leposavić, u roku od sedam dana, računajući od dana ovog zahteva", stoji u zahtevu koji je Hetemi uručio.

Zahtev Hetemija dolazi nakon što je kosovska policija 30. avgusta upala u zgrade Privremenih organa i drugih srpskih institucija na severu KiM i zatvorila ih, onemogućavajući zaposlenima da rade, a ostalim građanima da obavljaju administrativne poslove i pribavljaju potrebna dokumenta i potvrde.

Petković: Antisrpska politika preko leđa najugroženijih

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da kosovski premijer, odlukom da zatvori Centar za socijalni rad u Leposaviću, vodi antisrpsku politiku preko leđa najugroženijih Srba na Kosovu.

Petković je naveo da Kurti na ovaj način želi da više od 1.500 korisnika različitih vidova socijalne pomoći ostavi na ulici bez ikakvih primanja i pomoći, kojima je ona od životne važnosti.

"Posle zatvaranja Privremenih organa, ukidanja dinara, zatvaranja Pošte i Banke Poštanska štedionica, Kurti je sada udario i na najosetljivije, one koji bez redovne mesečne socijalne pomoći ne mogu da prežive, kojima je socijalna pomoć države Srbije jedino primanje, na invalide, decu bez roditeljskog staranja, bolesne, nemoćne i stare", naveo je Petković.

Dodao je da je to pravo lice režima Aljbina Kurtija, ogoljena mržnja i zatiranje svega srpskog na Kosovu, a ako krene u realizaciju svog nauma, to će dovesti do novog talasa iseljavanja Srba sa ovih prostora, posebno iz opštine Leposavić.

"Zato on nema šta ni danas da traži u Leposaviću, i najavljuje nekakva porodilišta, jer on gde god dođe, donosi samo nesreću srpskom narodu. Srbi imaju svoja porodilišta i svoje bolnice", dodaje.

Petković je istakao da je o Kurtijevim namerama obavestio izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, međunarodnu zajednicu i države članice EU.

"Svuda na svetu socijalni slučajevi jesu zaštićene kategorije stanovništva, uživaju poseban stepen prava, samo ugroženi Srbi na Kosovu nemaju nikakva prava i Kurti pred očima međunarodne zajednice želi da ih obespravi i zatre", zaključio je Petković.

Srpska lista: Kurti se trudi da pokaže koliko zlog može da učini Srbima

Srpska lista saopštila je da je kosovski premijer Aljbin Kurti zvanično započeo svoju kampanju "preko leđa" najugroženijih Srba i nealbanaca u opštini Leposavić, naredbom da Centar za socijalni rad napusti svoje prostorije.

Srpska lista napominje da Centar za socijalni rad obezbeđuje novčanu i druge vidove podrške za više od 1.500 korisnika i to najugroženijih, invalida, samohranih majki, dece, bolesnih.

Ocenjuju da se Kurti trudi da pokaže koliko štete može da učini Srbima kako bi stekao jeftine političke poene, dok, kako primećuju, međunarodna zajednica i ambasade u Prištini ćutke posmatraju kršenje prava srpskog naroda

"Aljbin Kurti je zvanično svoju kampanju započeo preko leđa najugroženijih Srba i nealbanaca u opštini Leposavić naredbom da Centar za socijalni rad napusti svoje prostorije, koji inače obezbeđuje novčanu i druge vidove podrške za više od 1.500 korisnika i to najugroženijih, invalida, samohranih majki, dece, bolesnih… U nemanju bilo čega dobrog što može da pruži Albancima, Kurti se svojski trudi da pokaže koliko zlog može da učini Srbima i time stiče jeftine političke poene, dok međunarodna zajednica i ambasade u Prištini ćutke posmatraju kršenje prava srpskog naroda", navodi se u saopštenju.

Kurti, ukazuju iz stranke, nema autoputeve, škole, obdaništa, fabrike ili naučne parkove koje bi mogao da obiđe, ali zato ima, kako kažu, "mržnju prema Srbima koje obilato njegovi estremisti promovišu". 

Osvrnuli su se i na izjavu kosovskog premijera da će u Leposaviću biti otvoreno porodilište.

"Da zlo i mržnja prema Srbima nemaju kraja vidi se i po najavi da Kurti želi da bude babica srpskim majkama i bebama. Ovo kao da je najava za dolazak doktora Mengela.  Ako je pak hteo da glumi poštovaoce prava srpskog naroda, mogao je da okupi svoje do zuba naoružane falange koje su ilegalno stacionirane na severu, i povede ih zajedno sa sobom u Prištinu gde se svakoga dana dešavaju ubistva, razbojništva i silovanja, pa da tamo pokaže svoje znanje, a ne da teroriše srpski narod", navode iz Srpske liste.

Srpska lista očekuje da će međunarodna zajednica ponovo ostati nema na kršenje prava srpskog naroda, prećutno dajući podršku Prištini.

"Očekujemo da će i posle ovog nasilnog progona Centra za socijalni rad u Leposaviću ambasadori Kvinte izdati anemično saopštenje, a u pozadini pojedini biti srećni što su Srbi i dalje pod pritiskom Kurtijevog režima", poručuju iz stranke.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)