Makron: Srbiji je mesto u Evropskoj uniji

Predsednik Francuske Emanuel Makron se na početku obraćanja zahvalio predsedniku Vučiću na toplom dočeku i naveo da mu je drago što se sa svojom delegacijom vratio u Srbiju.

Izvor: Tanjug   |  

29.08.2024. 20:53

Makron: Srbiji je mesto u Evropskoj uniji
Tanjug/Marko Đoković

"Želeo bih da danas svojim prisustvom ponovo uputim poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da na najodlučniji način izjavim da je vašoj zemlji mesto u Evropi, Evropskoj uniji", rekao je Makron.

Naveo je kako su u poslednjih pet godina odnosi Srbije i Francuske doživeli novi uzlet.

"Ojačala je naša ekonomska saradnja. Francuska preduzeća dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima kao što su beogradski metro, modernizacija Aerodroma 'Nikola Tesla' na kojem ćemo sutra obeležiti uspešno okončane radove, modernizacija mreže za elektrodistribuciju, upravljanje otpadom i saradnja u oblasti zdravstva", istakao je Makron.

"Srbiji mesto u Evropskoj uniji"

"Kao i Francuska, i Srbija teži ka nezavisnosti i suverenitetu, koji danas samo Evropska unija može da joj ponudi zahvaljujući sredstvima za stratešku autonomiju kojima raspolaže. Ta filozofija, ta doktrina, to je upravo ono što Francuska nosi već sedam godina u EU, od 2022. godine, to je ono što nose svi Evropljani, to je ono što zovemo Agenda iz Versaja iz 2022. godine i to je deo mandata sadašnje Evropske komisije. Strateška autonomija, mi možemo zajedno da je konsolidujemo, da pojačamo našu bezbednost. To nije samo na nivou EU, već je u okviru Evropske političke zajednice i to sve gradimo zajedno sa zemljama koje žele da se približe Evropskoj uniji. Zbog toga, izbor borbenih aviona 'rafal' je jedan jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom između naše dve zemlje u sklopu snažne, suverene Evropske unije i taj izbor učestvuje u našoj strateškoj autonomiji. Gradimo našu odbranu i želimo da operativno budemo nezavisni", istakao je Makron.

Potpisan Ugovor o nabavci 12 aviona "Rafal“ ukupne vrednosti 2,7 milijardi evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ugovor o nabavci aviona Rafal izuzetno značajan i ukazao da je će Srbija imati prvi put avione zapadne proizvodnje. "Po prvi put u istoriji ćemo imati lovce zapadne proizvodnje koji će da štite nebo Srbije i mislim da je to dobar put u odnosima Srbije i Francuske", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Makronom u Palati Srbija. Kako kaže, sad ima napade iz Srbije koji kažu, a zašto se to radi sa Francuskom, zašto ne sa Rusijom ili Kinom.

"A što da ne radimo sa Francuskom? Radim sve što je najbolje i najvažnije za našu zemlju", podvukao je predsednik i ocenio da je Rafal verovatno najbolji avion koji postoji u svetu. On je dodao da su razgovori oko tog ugovora bili teški i da ni za šta na svetu Srbija ne bi dala transfer tehnologije, navodeći da se to plaća novcem građana i da niti je mala, niti jeftina stvar. Vučić je tako odgovorio na pitanje francuskog novinara Makronu da li je dobio garancije da Srbija neće preneti tehnologiju Rusiji, kao i da li se kupovinom Rafala usklađuje sa evropskom politikom.

Tanjug/Vladimir Šporčić

Makron je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da je ovo istorijski sporazum i jako važan, te da je važan i za bezbednost evropskog kontinenta.

"Vidimo toliko ljudi koji zameraju Srbiji partnerstvo sa Kinom ili Rusijom, a sada ima partnerstvo sa Francuskom. To je jako velika promena. Ja poštujem suverenitet Srbije i poštujem partnerstvo i sa drugim zemljama, ali ovo je otvaranje, strateška promena, velika hrabrost i velika šansa za Evropu i ovo je pokazatelj evropskog duha", rekao je Makron.

Dodao je da uvek postoje garancije kako bi Francuska sačuvala svoju intelektualnu svojinu. "Budite sigurni da smo sve radili kako treba. Garancije postoje i imam poverenja da će biti kako treba. To je velika promena i doprinosi miru u Evropi", istakao je Makron. On je podsetio da su u klubu "Rafala" Grčka i Hrvatska i da je to prilika za regionalnu integraciju.

Tanjug/AP/Lewis Joly

Komentari (0)