Bivšim vođama OVK Tačiju i Veseljiju pritvor u Hagu produžen za još dva meseca

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor za još dva meseca bivšim vođama OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, kojima se zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem sudi zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

Izvor: Tanjug   |  

15.10.2024. 15:01

Bivšim vođama OVK Tačiju i Veseljiju pritvor u Hagu produžen za još dva meseca
Foto: AP/Jerry Lampen

U odlukama je navedeno da nema dovoljno informacija koje bi pokazale da bi optuženi, ako budu pušteni iz pritvora, mogli da izbegnu pravosudne organe, ali i da postoji rizik da će ometati sprovođenje pravde i činiti krivična dela nad onima koji se doživljavaju kao protivnici OVK, kao i nad svedocima koji su svedočili ili bi mogli da svedoče u ovom postupku.

Suđenje bivšim vođama OVK počelo je 3. aprila 2023. godine, a optužnica Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u nelegalnim pritvorima OVK na KiM i u Albaniji.

Oni su optuženi da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali.

U postupku je do sada izjave dalo 95 svedoka, a suđenje će biti nastavljeno u ponedeljak, 21. oktobra.

Tokom 1998. i 1999. godine OVK je izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)