Vučić dočekao kralja Esvatinija: Novi projekti i inicijative obogatiće naše odnose

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je ispred Palate Srbija kralja Esvatinija Msvatija Trećeg, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji do 22. oktobra.

Izvor: Tanjug   |  

19.10.2024. 11:01

Vučić dočekao kralja Esvatinija: Novi projekti i inicijative obogatiće naše odnose
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Kralj Esvatinija dočekan je uz najviše državne počasti - crveni tepih, počasni stroj Garde i intoniranje himni dve zemlje. 

Njega su pored predsednika dočekali i ministri Marko Đurić, Maja Popović, Tomislav Momirović, Nenad Popović, Jelena Begović, Aleksandar Martinović, Dejan Ristić, Husein Memić.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, usledio je sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija Trećeg, nakon koga će biti održan plenarni sastanak delegacija dve zemlje predvođenih predsednikom Vučićem i kraljem Msvatijem III. 

"Poseta kralja Msvatija Trećeg simbol je jačanja prijateljskih odnosa između Srbije i Esvatinija i otvoriće vrata za unapređenje svih vidova saradnje. Razgovaraćemo o ključnim temama kao što su ekonomija, nauka, inovacije i tehnološki razvoj. Očekujem da će potpisivanje bilateralnih dokumenata između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija o saradnji u oblastima trgovine i investicija, obrazovanja, turizma, telekomunikacija, veštačke inteligencije doneti nove projekte i inicijative koje će obogatiti naše odnose", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Prema programu posete, posle toga uslediće ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo predsednika Srbije i kralja Esvatinija, a nakon toga i njihovo obraćanje.

Predsednik Vučić i kralj Msvati III učestvovaće na okruglom stolu "Srbija i Esvatini- Inovacija kao pokretač rasta",  a učesnicima okruglog stola obratiće se pored Vučića i kralja Esvatinija i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Uoči okruglog stola biće predstavljene privrede dve zemlje i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono - komunikacionih tehnoloigija.

Nakon okruglog stola biće predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027.

Kralja Esvatinija, dočekao je u petak veče potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na aerodromu Nikola Tesla.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (1)

Predrag

A šta je to kraljevina Esvatini? Možete li da nas informišite?

pre 2 dana

0 0 Odgovori