Vučić: S Hilom se ne slažem o Kosovu, ali je moguć otvoren razgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je moguće razgovarati otvoreno sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom a govorio je i o naoružanju Srbije i stranim investicijama.

Izvor: Tanjug   |  

13.09.2024. 20:45

Vučić: S Hilom se ne slažem o Kosovu, ali je moguć otvoren razgovor
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Vučić je u Predsedništvu Srbnije izjavio da se ne slaže po svim pitanjima sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom, ali da je on čovek sa kojim je moguće razgovarati otvoreno.

"Da li smo sa njim saglasni po pitanju Kosova i Metohije, svakako da ne. Da li sam sa njim saglasan po mnogim pitanjima koja se tiču Republike Srpske, svakako da ne. Ali je to čovek sa kojim možete da razgovarate, otvoreno", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika SSP-a Dragana Đilasa koji je Hila optužio da je svojom izjavom "da u protestima protiv litijuma vidi borbu protiv puta Srbije ka Zapadu" potvrdio glasine da je na platnom spisku Aleksandra Vučića.

Vučić je rekao je njemu, što se plaćanja tiče, nešto drugo zanimljivije.

"On (Đilas) je rekao, 'odgovaraće svi koji su uzeli između 200 evra i 200 miliona evra'. Sad će onaj koji se sam hvalio da je uzao 619 miliona evra, da hapsi mučenu sirotinju koja je uzela negde 200 ili 250 evra. Sve je u našoj zemlji inverzno. Najneodgovorniji ljudi se predstavljaju za najveće junake", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da opozicija ne želi njegovo prisustvo u Skupštini Srbije na sednici na kojoj će se raspravljati o litijumu, jer se boje da bi prošli ko "bosi po trnju", kao i svaki put kad se tamo pojavi.

"Jer lako je da udaraš u džak, ali kad džak počne da uzvraća, onda nije baš sasvim sve jedno", ocenio je Vučić.

Dobar paket naoružanja za Srbiju

Vučić  je rekao da je Srbija već kupila rezervne delove za Rafale i da ćemo u okviru nabavke tih aviona imati i dobar paket naoružanja.

Predsednik je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše pojedine medijske natpise da Srbija nabavlja od Francuske samo avione bez naoružanja i da li ta nabavka podrazumeva i naoružanje, rezervne delove i obuku.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

"U toku su naši završni pregovori, jer mi znamo šta možemo, a znamo šta ne, ali imaćemo veoma dobar paket naoružanja. Rezervne delove smo već kupili, logistiku kompletnu, od jakni, rukavica do svega drugog za naše pilote. Tako da, nemojte da brinete, sve će biti u najboljem redu. A kako se meni čini, najveća će muka da bude za rakete Meteor, za koje je pitanje da li će neko i da li ih uopšte ima, osim Francuza i Grka. Govorim o Rafal klubu. Ali i MICA rakete su izuzetne rakete. I da ne pričamo o svemu drugom", naveo je Vučić.

Istakao je da su takve natpise objavili antisrpski portali.

"Šta ćete, znate... Šta da kaže kada neko izgubi utakmicu, recimo deset razlike u košarci ili tri razlike u fudbalu? Uvek mora biti, sudija je kriv. Jeste, mi kupujemo 'kante', kupili smo 'kante' za koje smo dali 2,7 milijardi i nismo dogovorili ni obuku, niti smo dogovorili rezervne delove", dodao je Vučić.

Direktne strane investicije će ove godine premašiti 4,5 milijardi evra

Vučić je rekao da je, na osnovu najnovijih analiza, za očekivati da nivo stranih direktnih investicija ove godine premaši cifru od 4,5 milijardi evra.

"Dobili smo i za prvu dekadu septembra analizu stranih direktnih investicija. (Guvernerka) Jorgovanka Tabaković mi je poslala upravo pred ovu konferenciju za novinare da smo za 12,3 odsto ispred prošle godine, što znači da je za očekivati da imamo više od 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija", rekao je Vučić obraćajući se građanima.

Naglasio je da strane investicije guraju napred razvoj Srbije.

"Ponosan sam i na to što smo otvorili danas u Zrenjaninu fabriku Linglonga - grad u gradu", rekao je Vučić.

Komentari (0)