LSV: Vlada da proglasi dane borbe protiv fašizma

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od Vlade Srbije da ovu jesen proglasi danima borbe protiv fašizma.

Izvor: Newsmax Balkans   |  

14.09.2024. 11:07

LSV: Vlada da proglasi dane borbe protiv fašizma
Srđan Ilić

Iz te stranke pozivaju Vladu da na dostojanstven način obeleži 80. godišnjicu oslobođenja od fašizma.

“Zahtevamo da Vlada, svojom odlukom, proglasi jesen ove, ali i svake naredne godine, za Dane pobede nad fašizmom u Srbiji”, kaže se u saopštenju te stranke.

Podseća se da se za 20 dana obeležiava početak završnih operacija za oslobođenje Vojvodine i Srbije u Drugom svetskom ratu i da su hrabri antifašisti u periodu od kraja septembra do sredine decembra 1944. godine oslobodili čitavu teritoriju Srbije.

“U toj borbi, živote je dalo na hiljade partizana, čija velika žrtva nikada ne sme biti zaboravljena. U danima kada se antifašistička borba relativizuje, antifašisti predstavljaju kao zločinci, a četnici, ustaše, nedićevci i hortijevci kao žrtve, potrebno je snažno naglasiti veliku pobedu antifašističke vojske u jesen 1944. godine. Samo tako ćemo sprečiti dalje povampirenje ideologija za koje smo smatrali da su definitivno poražene u Drugom svetskom ratu”, navodi se u saopštenju LSV.

Naglašavaju da polaganje cveća na spomenike nije dovoljno.

“Srbija mora živeti antifašizam i ponosno ustati protiv desnih ekstremističkih ideja. Podignimo visoko zastavu antifašizma i prisetimo se hrabrih boraca koji su izvojevali slobodu!”, piše u saopšetnju potipsanom sa Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani.

Komentari (0)