Srbija i SAD potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike

Srbija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike kojim se definišu nova investiciona ulaganja u oblasti energetike, čiji je cilj jačanje energetske sigurnosti i održive tranzicije, ka čistim izvorima energije.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

18.09.2024. 20:03

Srbija i SAD potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić, koji je u intrevjuu za Newsmax Balkans najavio potpisivanje ovog važnog sporazuma, ocenjuje da je Srbija njegovim zaključivanjem napravila važan i odgovoran korak ka unapređenju svog partnerstva sa SAD, te značajan iskorak kao osiguranju dugoročne energetske bezbednosti, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Naša zemlja će u naredne dve decenije četiri puta uvećati potrošnju električne energije i nama treba partnerstvo sa industrijama, sa kompanijama, sa državama koje su u prethodnim decenijama uspešno povećale put svoje proizvodnje", rekao je Đurić.

Ukazuje i da će ovo zaključivanje olakšati takozvanu zelenu tranziciju Srbije.

"Dakle bolji pristup čistoj energiji što je u skladu sa evropskim aspiracijama naše zemlje. Istovremeno, sporozum o strateškoj saradnji u oblasti energetike šalje snažnu poruku o posvećenosti Srbije unapređenju ukupnih odnosa sa SAD", rekao je Đurić.

Hoze V. Fernandez, podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu da se na tom radilo godinama, te da se raduje nastavku saradnje sa Srbijom.

Podsetimo, Đurić je za naš portal otkrio da će putovati u Vašington, gde će učestvovati na skupu Pupin inicijative, ali i da će se sresti sa nizom američkih zvaničnika.

"Očekujemo zaključivanje sporazuma sa SAD o strateškom partnerstvu u oblasti energetike, vrlo, vrlo skoro. Biće to novi, važan iskorak u našim odnosima", naveo je ranije ministar.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

"Na ovome radimo već dugi niz godina i oduševljeni smo što vidimo kako ovo napreduje. Ali mislim da se ne radi samo o prošlosti, već o tome šta se nadamo da ćemo uraditi u budućnosti kao dve zemlje, dve suverene države, koje vide prilike u prostoru čiste energije. Klimatske promene su izazov našeg vremena, ali su i prilika. To je prilika da se investira u energije budućnosti, a prvi korak je napravljen danas. Radujemo se nastavku ove saradnje sa Srbijom", rekao je Fernandez.

Komentari (0)