(VIDEO) Ko je kumovao nazivu ciklona koji tutnji Evropom i po čemu je Boris poseban

Ciklon Boris koji je dosad odneo više od dvadeset ljudskih života i za sobom ostavio ogromnu materijalnu štetu nije iznenadio meteorologe, koji ističu da je ovog puta sistem pravovremenog obaveštavanja uticao na to da broj žrtava ne bude veći.

Autor:  

Ivana Đorđević

|  

18.09.2024. 19:43

(VIDEO) Ko je kumovao nazivu ciklona koji tutnji Evropom i po čemu je Boris poseban
Foto: Tanjug/AP/KG PSP

Stručnjaci kažu da je usled udara ciklona slične snage u prošlosti bilo više žrtava.

Klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava za Newsmax Balkans da se ciklon Boris kretao neobičnom putanjom i da je ostao duže vremena zaglavljen nad jednim područjem, zbog čega je i njegova razorna snaga bila skoncentrisana na jednu oblast.

„Kada se formira ciklon, recimo u severnom Atlantiku, njemu treba četiri-pet dana da pređe preko Evrope i da nastavi ka Aziji. Cikloni uglavnom putuju od zapada prema istoku. Iznad naše zemlje obično putuju jedan do dva dana, ali smo sada imali situaciju da se četiri dana vrteo iznad Srbije. Slična situacija bila je i 2014. godine, kada se zaglavio nekoliko dana i zato smo imali tako velike padavine. Taj ciklon 2014. nazvan je Tamara. Klimatske promene doprinose da se atmosfera češće nađe u tom stanju. Kada su cikloni zaglavljeni i kada ne prate svoju standardnu putanju desi se da jedna lokacija dobije velike količine padavine, što se sada desilo u centralnoj Evropi", ističe Đurđević.

"Boris" pročistio vazduh u Srbiji

Nakon ciklona, uobičajeno je da usledi vedro vreme jer cikloni doprinose i pročišćavanju vazduha. Zato je i u Srbiji utorak bio izuzetno vedar.

„Mi smo bili na periferiji ciklona Boris i zato smo imali skromnije padavine, ali drastičniji pad temperature. Te padavine su malo pročistile vazduh, koji je preko leta bio dosta zagađen. Sada je svežiji i prijatniji", napominje naš sagovornik.

Iako postoji zvaničan sistem davanja imena ciklonima, u medijima su u opticaju bila dva. Pobedilo je "Boris", kojem je kumovala italiijanska meteorološka služba.

"Italijanska meteorološka služba pripada vojsci Italije, dakle, nije nezavisna institucija i imaju dugu tradiciju davanja imena olujama. Takođe, Institut iz Nemačke prati oluje i često se te dve institucije utrkuju u davanju imena. U ovom slučaju nemački predlog bio je En, ali uvek pobeđuje onaj koji mediji prihvate, a to je bio italijanski predlog", navodi Đurđević.

Planeta sve toplija, cikloni češći i jači

Objašnjava da klimatske promene, između ostalog, uslovljavaju i nastanak ciklona.

"Cikloni nastaju usled velikih isparenja, a svoju jačinu crpe pre svega iz mora i okeana, koji usled viših temperaturama isparavaju. U atmosferi je sada sedam odsto više vodene pare nego u prethodnom periodu, pa za stručnjake ciklon Boris, kao ni njegova snaga, ne predstavljaju iznenađenje", navodi Đurđević.

Sagovornik Newsmax Balkans očekuje da će u drugoj polovini septembra temperature u Srbiji biti u granicama očekivanih vrednosti.

"Narednih desetak dana vreme će biti stabilno. Do kraja nedelje imaćemo prijatne temperature i preko 25 stepeni", zaključio je Đurđević. 

Komentari (0)