Preminula britanska glumica Megi Smit, poznata po ulozi u filmovima o Hari Poteru

Megi Smit, dobitnica Oskara za najbolju glumicu u filmu "Najbolje godine gospođice Džin Brodi" iz 1969. godine, preminula je u 89. godini.

Izvor: AP   |  

27.09.2024. 16:03

Preminula britanska glumica Megi Smit, poznata po ulozi u filmovima o Hari Poteru
Foto: Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth Megi Smit

Mlađa publika se seća Megi Smit iz serijala filmova o čarobnjaku Hariju Poteru, gde je tumačila ulogu profesorke Minerve Megonagl, a brilijantan performans pokazala je i u britanskoj seriji "Dontonska opatija", u kojoj je glumila udovicu grofa od Grentama, preneo je AP.

Njeni sinovi, Kris Larkin i Tobi Stiven, naveli su u saopštenju da je preminula u petak u jutarnjim časovima, u bolnici u Londonu.

"Ostavlja iza sebe dva sina i petoro voljene unučadi, koji su ožalošćeni zbog gubitka njihove majke i bake", rekli su u saopštenju koje je izdala javna savetnica Kler Dobs.

Smit je često bila ocenjivana kao najistaknutija britanska glumica svoje generacije, rame uz rame sa Vanesom Redžrejv i Džudi Denč.

"Gospođica Brodi" donela joj je Oskara za najbolju glumicu i BAFTA nagradu 1969. godine, a osvojila je i Oskara za sporednu ulogu u filmu "Kalifornija sjut" iz1978. godine.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)