(VIDEO) Vladika Grigorije predstavio novi roman u Čikagu: "Knjige nam pomažu da kroz tuđe sudbine razumemo svoju dušu"

U crkvi Svetog vaskrsenja Hristovog u Čikagu održana je promocija novog romana mitropolita nemačkog Grigorija pod nazivom "Stranac u šumi".

Autor:  

Antonije Kovačević

|  

05.10.2024. 21:54

(VIDEO) Vladika Grigorije predstavio novi roman u Čikagu: "Knjige nam pomažu da kroz tuđe sudbine razumemo svoju dušu"
Foto: Antonije Kovačević

Mitropolit čikaški Longin je pozdravio i poželeo dobrodošlicu Grigoriju, kome je ovo treći roman i četvrta knjiga u nizu, rekavši da je svaki njegov dolazak prilika da "nam neka lepa reč padne na dušu".

"Ima raznih sveštenika i vladika, svaki ima svoje talente, ali vladika Grigorije je od čovek koji je višestruko talentovan, ali i vredan, pa je svojim radom uspeo te talente i da umnoži. A tu je i ona druga strana, pa kad ga poredim obično kažem: Griša je naš čovek, jedan od onih hercegovačkih duhovnika koji nastavlja putem vladike Atanasija, koji je uvek razborit, razložan i razuman, s kojim možete da razgovarate na razne teme. U isto vreme je čovek ljubavi i dobrote, i radosti koju nosi sa sobom svugde", kazao je vladika Longin.

Foto: Antonije Kovačević

Paroh crkve domaćina, otac Darko Spasojević govorio je o knjigama kao izborima duhovnosti.

"Jedan Rus, Mihail Bahtin, postao je popularan u Americi 1970-tih, a čuvene su njegove teorije o interkontekstualnosti. One podrazumevaju da svaki tekst koji se napise otrgne se od pisca i svaki čovek, svaki čitalac, nađe sebe u tom tekstu. Reč se ne da kontrolisati i ne da zaustaviti. Isto važi i za čoveka. On ima i psihološko tumačenje i svaki čovek živi tu reč kroz sebe i odnos sa drugima i to određuje naše biće, naš identitet i potragu za sobom samima", istakao je otac Darko.

Foto: Antonije Kovačević

A onda se obratio autor romana "Stranac u šumi", koji je sa svojim čitaocima, i onima koji će to tek postati, govorio o romanu, ali i onome što književnost čini od ljudi, izmeštajući ih iz njihovog intimnog mikrokosmosa u makrokosmos, u kome su u stanju da bolje razumeju i prihvate svet i ljude oko sebe.

"Zašto je toliko važno da čitamo knjige? A važnije je da ih čitamo nego da ih pišemo. Zato što se naša vizija svega proširuje u nedogled. Ali ono sto je najbitnije, mi se saživljavano sa junacima romana, koji su i tragični i komični, i nesrećni i srećni, uspešni i neuspešni, koji su jednostavno živi ljudi, a naš mikrokosmos postaje makrokosmos, i mi kroz te junake počinjemo da razumevamo sebe, zato što se mi s njima saživljavamo, s njima se poistovećujemo, s njima saosećamo", rekao je vladika Grigorije.

"Tako da možemo da shvatimo da neki tamo mladić koji ubije babu zbog novca može da se pokaje, da neka devojka koja na ulici prodaje svoje telo može da bude sveta, da njemu spase život i navede ga na pokajanje. Možemo da shvatimo kako su to braća Ivan i Aljoša jedan vernik a jedan nevernik, i kad razgovaraju jedan napada a drugi brani Boga, a u stvari se kao braća mnogo vole", dodao je autor knjige.

Program je kao moderator vodio sveštenik Jovan Aničić, koji je ispred Eparhije novogračaničko-srednjezapadnoameričke zadužen za prosvetni i edukativni rad.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)