Međunarodni festival Etnolodži Fest u Etnografskom muzeju: Počasni pokrovitelj Tamara Vučić

Osmi međunarodni festival posvećen promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa i zaštiti kulturnog identiteta "Entnolodži Fest" otvoren je u Etnografskom muzeju u Beogradu, pod počasnim pokroviteljstvom i uz podršku supruge predsednika Srbije Tamare Vučić.

Izvor: Tanjug   |  

11.10.2024. 12:33

Međunarodni festival Etnolodži Fest u Etnografskom muzeju: Počasni pokrovitelj Tamara Vučić
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić je, obraćajući se publici na otvaranju festivala, poručila da je podjednako važna uloga svih onih, koji iz godine u godinu, svoju ljubav i poštovanje prema kulturnom nasleđu našeg naroda neguju i brižljivo čuvaju, za sadašnje i generacije koje tek dolaze. 

Ona je, govoreći o tradiciji pričanja priči, navela da se priča nalazi u svemu i da sve iz nje potiče. 

"Ništa kao ona, nije ni pojedincu, ni kolektivu, svojstvenije. Priča pokreće, motiviše, u nju se veruje, ona pleni i nadahnjuje", rekla je supruga predsednika.

Vučić je posebno istakla važnost srpske deseteračke priče "Ropstvo Janković Stojana", koju je nazvala sudbinskom.  

"Priča o putovanju i o povratku kući. Povratku, sa svim onim što je putovanje donelo. Ova je deseteračka priča naša Odiseja, a Stojan Janković je naš Odisej", ocenila je ona. 

Supruga predsednika je napomenula da svaki narod ima svoju Odiseju, korensku priču o putovanju i o povratku kući, samo su, dodaje ona, u zavisnosti od naroda, ishodi putovanja i ishodi povratka drugačiji.

"Svi mi, kao pojedinci i kao narod, putujemo da bismo se vratili kući, sebi. Ono što nas vodi na tom putu da ne zalutamo, jeste tradicija koju ljubomorno čuvamo u sadašnjem trenutku, za pokolenja", rekla je Tamara Vučić između ostalog.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ona je pozvala sve, da krenu na put kreativnosti, znanja, mudrosti i mere, kao i da to putovanje započnu hrabro.

"Neka traju putovanja i neka njihovo odredište uvek bude gnezdo, ognjište i srce - naša Srbija", zaključila je supruga predsednika.

Selaković: Turska u fokusu festivala

Ministar kulture Nikola Selaković ocenio je na otvaranju da dugogodišnja tradicija održavanja festivala svedoči suštinskom interesu za etnološko nasleđe, kao kreativnu snagu i nadahnuće.

Naveo je da je zemlja u fokusu ovogodišnjeg festivala Republika Turska, podsećajući da se u isto vreme sa održavanjem festivala, odvija i poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji.

Dodao je da će pod sloganom "sinteza", publika moći ove godine da se upozna, kroz modne revije, bazare i panele, sa ovim primenjeno-umetničkim i modno-zanatskim festivalskim projektom.

"Festival je zasnovan na svojevrsnoj korelaciji mode i starih zanata, kroz delovanje i praktičnu saradnju modnih autora, profesionalnih dizajnera i zanatlija starih zanatskih veština", rekao je Selaković.

Festival su, presecanjem vrpce, otvorili direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić i idejni tvorac i organizator "Etnolodži festa" Goga Grubješić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)