Festival srpskog filma održan u Vašingtonu

Festival srpskog filma održan je od 17. do 20. oktobra u Vašingtonu. Predstavljeno je osam filmova, od čega šest u takmičarskom delu, a najviše nagrada odneo je film "Radnička klasa ide u pakao".

Izvor: Serbian times   |  

22.10.2024. 09:02

Festival srpskog filma održan u Vašingtonu
Foto: Nesh Photography Festival srpskog filma u Vašingtonu

Za filmove "Ruski konzul" i "Bauk" karte su se prodavale takvom brzinom da su organizatori morali da otvorene dodatne projekcije, a izuzetno interesovanje publika je pokazala za panel diskusiju na kojoj se govorilo o ulozi festivala srpskog filma u inostranstvu i njihovom značaju za srpsku filmsku industriju, piše portal Serbian times.

Žiri koji je činilo 16 filmskih stručnjaka iz Srbije, Amerike i Kanade dodelio je nagrade za najbolju glumicu, najboljeg glumca i najboljeg reditelja.

Nagrađen film "Radnička klasa ide u pakao"

Sve tri nagrade dobio je film "Radnička klasa ide u pakao", odnosno glumica Tamara Krcunović, glumac Leon Lučev i reditelj filma Mladen Đorđević. 

"Ovaj film ima veliki festivalski uspeh i drago mi je što se ovom nagradom nastavlja taj niz. Posebno mi je drago što je glasanje bilo anonimno i što je 16 kolega, reditelja, glumaca i kritičara glasalo. Ovaj festival napravili su naši mladi ljudi u želji da se naša publika u Americi poveže sa našom kulturom, a i da se u budućnosti američka publika zainteresuje za naš film. Mislim da će uspeti u tome i želim im da istraju", poručila je Tamara Krcunović.

Nagradu publike dobio je film "Nedelja", koji je pored "Ruskog konzula" imao najviše gledalaca tokom četiri festivalska dana.

Prikazane dve epizode serije "Sablja"

Reditelj Goran Stanković bio je gost festivala u funkciji člana žirija, ali i povodom premijernog prikazivanja dve epizode serije "Sablja".

"Izuzetno mi je drago da su prve dve epizode serije 'Sablja' prikazane pred publikom u Vašingtonu. To je publika koja ima poseban doživljaj ove tematike, što zbog toga što su te godine proveli u Srbiji, a sada sa jednom zdravom distancom posmatraju to vreme. Ili, opete, publika iz Amerike koja ne zna dovoljno o tim događanjima pa dobijaju jednu novu sliku našeg društva. Takođe mi je drago da ovaj festival nastoji da našu kulturnu scenu približi ljudima ovde i da na taj način stvori jednu dragocenu razmenu", zaključuje Stanković.

Festival je održan u organizaciji neprofitne organizacije Krug Orfelin, a podržan od strane Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Vlade Srbije, Filmskog Centra Srbije i Telekoma, ali i partnera i sponzora iz Amerike, pre svega generalnog sponzora kompanije Leader Freight Systems iz Čikaga.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)