Objavljena imena superfinalista i članova žirija "Nagrade Milana Mladenovića"

Zadužbina Milana Mladenovića saopštila je imena suprfinalista i članova žirija "Nagrade Milana Mladenovića", koja će biti dodeljena 21. septembra u Makarskoj.

Autor:  

V. B.

|  

Izvor: Zadužbina Milana Mladenovića   |  

22.08.2024. 14:39

Objavljena imena superfinalista i članova žirija "Nagrade Milana Mladenovića"
Zadužbina Milana Mladenovića Foto: Zoran Trbović / Dizajn: Nikola Puzigaća

"Nagrada Milan Mladenović" tradicionalno će biti dodeljena 21. septembra, na dan kada je rođen frontmen grupe  "Ekatarina Velika" Milan Mladenović. Zahvaljujući Gradu Makarska i Turističkoj zajednice Grada Makarska biće ovo druga godina da se Nagrada dodeljuje u Makarskoj (Hrvatska), a u okviru festivala ,"Modro i zeleno".

Makarska je grad od izuzetne važnosti za Milanovo odrastanje i stvaralaštvo.On rođen je u Zagrebu, živeo je u Sarajevu i Beogradu, a leta je provodio u Makarskoj, rodnom mestu njegove majke Danice.  

Žiri "Nagrade Milan Mladenović" 2024 u sastavu pevačica Anja Rupel (Slovenija), muzički kritičar Dubravko Jagatić (Hrvatska), gitarista Max Juričić (Hrvatska),  kantautor Nikola Vranjković (Srbija), muzička urednica Svetlana Đolović (Srbija), u poslednjem krugu glasanja imao je zadatak da oceni finaliste i odabere pet superfinalista, od kojih će jedan postati novi laureat Nagrade. 

Zadužbina Milana MladenovićaMilan Mladenović u Makarskoj sredinom '70-tih; foto: Zadužbina Milana Mladenovića


Superfinalisti Nagrade Milan Mladenović 2024 su: 
1. Moira – Aroma(n)tična /Severna Makedonija
2. Lennie – Desna strana knjige /Hrvatska
3. Nemeček – Mirila /Hrvatska
4. Škofja Loka VIS – Nikad niko /Srbija
5. Tamara Mylo – Posle jednog proleća /Srbija

Nakon preslušavanja 318 pesama pristiglih na konkurs, Maxu Juričiću je poseban utisak na aktuelnoj autorskoj sceni ostavilo žensko stvaralaštvo.

"Iznenadio sam se koliko dobre i raznolike muzike postoji na regionalnoj sceni, a posebno koliko ima dobrih pjesama koje pjevaju, ili su autori žene", govori Jurišić.
Dubravko Jagatić je priznao da zadatak žiriranja nije bio lak.

"Sama pomisao da ću morati preslušati više od 300 pjesama učinila me vrlo nervoznim. Nervoza i anksioznost se pojačala preslušavanjem jer sam shvatio da je od tih 300 i nešto pjesama barem 280 autora ostalo zarobljeno u prošlosti, bez trunke kreativnosti i autorskog potpisa. Na svu sreću, nekih pedesetak pjesama ušlo mi je u finalnu selekciju i gotovo da sam sve sa zadovoljstvom preslušavao više puta jer su me neke pjesme doista oduševile. Tako da sam siguran da ćemo za neke od autorica i autora tih pjesama sigurno još puno čuti u godinama pred nama. Posebno me zaintrigirala makedonska scena, zbog čega mi je svako novo preslušavanje pristiglih pjesama iz Makedonije činilo njihovo slušanje zanimljivim i uzbudljivim, ističe Dubravko Jagatić.

Nikola Vranjković se na osnovu preslušanih prijava pristiglih na konkurs osvrnuo na sliku regionalne scene, koja se nekada nazivala jugoslovenskom.

Komentari (0)