(FOTO) Kotlićijada u Čikagu: Raj za gurmane, kazani ispražnjeni u rekordnom vremenu

U porti crkve Svetog vaskrsenja u Čikagu je održana tradicionalna Kotlićijada na kojoj su kutlače i varjače, noževe i viljuške ukrstile brojne ekipe gurmana, entuzijasta, ali i profesionalnih kuvara.

Autor:  

Antonije Kovačević

|  

09.10.2024. 21:28

(FOTO) Kotlićijada u Čikagu: Raj za gurmane, kazani ispražnjeni u rekordnom vremenu
Foto: Antonije Kovačević i Saša Lukić/Srpska televizija

Krenulo je da se se secka, recka i krčka od ranog jutra, a kad je oko podne Kotlićijada i zvanično otvorena, ostalo je da se dodaju poslednji začini i opojni miris proširio se okolinom i prizvao i one koji nisu ni planirali da budu gosti.

A pod šatrama se spremalo svašta, od srnećeg do ribljeg paprikaša, od svadbarskog kupusa do vojničkog pasulja, našlo se nešto roštilja i naravno meze – za one gladne da prekrate vreme dok se glavna stvar ne ukrčka u kazanu.

Foto: Antonije Kovačević i Saša Lukić/Srpska televizijaKotlićijada u Čikagu

Što zbog gladnih gostiju koji su za ovu priliku preskočili doručak, što zbog prvoklasnih jela na kašiku, većina stolova i kazana ispražnjena je već u prvom satu.

Kad je nestalo gulaša i parikaša prešlo se na pasulj i meze. Kad je i toga nestalo, uteha se tražila u domaćoj rakiji.

Foto: Antonije Kovačević i Saša Lukić/Srpska televizijaKotlićijada u Čikagu

Štand prošlogodišnjeg pobednika, ekipa Zastave, odmah se našao na udaru gladnih posetilaca, koji su hteli da probaju kako to rade šampioni.

"Spremili smo duple porcije, ali nismo dugo izdržali, sve je ispražnjeno u rekordnom vremenu, a ostali su samo dugmići, tačnije pečeno kestenje, za utehu onima koji su promašili glavno jelo", kaže kapiten ekipe Ranko Ristić.

Ekipa "Bosanski međedi" imala je najbolji marketing, ističući da je glavni sastojak njihovog kotlića meso bosanskog brdskog medveda, koje je specijalno za ovu priliku dopremljeno preko okeana.

Foto: Antonije Kovačević i Saša Lukić/Srpska televizijaKotlićijada u Čikagu

Na najtežem zadatku je svakako bio žiri, koji je morao da podeli nagrade među vrlo jakom i izjednačenom konkurencijom, u kojoj su odlučivale nijanse.

"Biće teško odlučiti pošto su se svi odlično spremili za današnju Kortlićijadu, nikad veća i nikad jača konkurencija", izjavio je predsednik žirija Damjan Dikanović, neposredno pre nego što će se sa kolegama povući na većanje.

Na kraju je prva nagrada zasluženo pripala ekipi "Serbian hunters", koja je bacila akcenat na meso divljači, a glavni adut za pobedu im je bio srneći gulaš, o čijem kvalitetu može da posvedoči i vaš reporter.

Foto: Antonije Kovačević i Saša Lukić/Srpska televizijaPobednička ekipa "Serbian hunters"

Kapiten ekipe i glavni majstor Bojan Aleksić skromno je zasluge prebacio na timsku igru kao najvažniji tajni sastojak koji im je doneo titulu.

Ostale nagrade odnele su ekipe "Profesora" (2. mesto) i "Hercegovački lonac" (3. mesto).

Foto: Antonije Kovačević i Saša Lukić/Srpska televizijaKotlićijada u Čikagu

Ovogodišnja Kotlićijada ocenjena je kao najposećenija, najbrojnija kad se računaju učesnici i najuspešnija kad se gleda kvalitet hrane.

Od sledeće se, naravno, očekuje da te standarde dostigne i podigne za još jednu stepenicu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)