Kako izbeći napade pasa lutalica: Budite smireni i recite mu odlučno "Ne" ili "Nazad"

Ukoliko vas napadnu psi lutalice, važno je da ostanete mirni i da razumete da se takve situacije događaju zbog toga što se u tom trenutku i životinja oseća ugroženo.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

16.10.2024. 20:14

Kako izbeći napade pasa lutalica: Budite smireni i recite mu odlučno "Ne" ili "Nazad"
Foto: Envato

Svakodnevno postoji rizik od susreta s psima lutalicama na ulici. Neki se ponašaju neprijateljski i tu nastaje opasnost. 

Pas skoro nikada ne napadne odmah, već pre toga upozori da mu vaše ponašanje ili pristup ne odgovaraju. Izuzetno retko se dogodi da do vas pas dotrči kako bi vas napao. Najčešće to uradi kada uđete na "njegovu teritoriju". Primer toga su poštari ili dostavljači koji se približavaju kući koju "čuva" pas, piše N1 Slovenia.

Foto: Envato

Ukoliko se nađete u "nebranom grožđu" veoma je bitno da ostanete mirni. Psi, kao i neke druge životinje, itekako osećaju ljudski strah. Naravno, poprilično je teško smiriti se ako je ispred vas agresivan pas. Za početak, trebalo bi da prestanete da vičete, mašete rukama i da pokušavate da pobegnete. Takve aktivnosti će odati vaš strah i nervozu, a pas će dobiti jasan signal za napad, piše N1 Zagreb.

Najbolje je izbeći pažnju agresivne životinje

Ako vam se pas nađe na putu dok trčite, odmah usporite. Polako se okrenite na drugu stranu i nastavite se lagano kretati prateći psa perifernim vidom.

Takođe bi bilo ispravno da stanete, ostanete nepomični i opustite ruke uz telo. Tako ćete izbeći pažnju životinje.

Direktan kontakt očima s psom može povećati njegovu agresiju. Životinja takav prizor doživljava kao pretnju i stoga će prva napasti. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Tada će shvatiti da niste pretnja i najverovatnije će samo proći pored vas.

U takvoj situaciji pomoći će vam bilo što što će vam biti pri ruci. Dajte psu svoju cipelu, flašu ili ranac, sve što može da ugrize. Dok je životinja zauzeta, možete polako da se udaljite, izbegavajući posledice.

Ako pas nastavi da pokazuje ​​agresiju, okrenite se prema njemu, gledajući lagano u stranu, i naredite mu da ode. Važno je da vaš glas u tom trenutku bude samouveren i autoritativan, ali nikako preteći i vrišteći.

Delotvorna naređenja su: “Ne!” i “Nazad!” – izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, osetiće vašu snagu, uplašiće se i pomeriti u stranu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)