Izdato upozorenje građanima: U okruženju luke Bar izmerene veoma visoke koncentracije olova i arsena

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić rekao je za RTCG da su u okruženju Luke Bar tokom 2023. godine bile izmerene visoke koncentracije olova i arsena, zbog čega se građanima preporučuje da izbegavaju to područje.

Izvor: RTCG   |  

15.10.2024. 13:26

Izdato upozorenje građanima: U okruženju luke Bar izmerene veoma visoke koncentracije olova i arsena
Printscreen: Facebook/Luka Bar AD

"Na osnovu rezultata merenja koja je izvršio Centar za ekotoksikološka istraživanja, tokom prvog ciklusa merenja u 2023. godini u okruženju Luke Bar, zaključak je da su koncentracije olova i arsena veoma visoke i da je koncentracija arsena čak deset puta veća u odnosu na propisane cne vrednosti", rekao je Gazdić za RTCG.

Institut za javno zdravlje popisao je mere koje treba da se sprovedu i ekološka inspekcija bi trebalo da, ukoliko je došlo do tih velikih prekročenja, zatvori izvor zagađenja.

Prema rečima ekologa Vuka Ikovića, trovanje radnika u kompaniji Port of Adria pokazuje nemar poslodavaca prema radnicima i životnoj sredini.

Iković poručuje da poslodavac nije ispoštovao propise što je dovelo do toga da radnici budu ugroženi.

Dodao je da ovo mora da se reši hitno i da su na potezu institucije sistema.

"Trovanje teškim metalima kao što je olovo je jedno od najtežih, najakutnijih trovanja koje može da se desi u čovekovom organizmu i odražava se na vitalne organe, znači i na srce i na jetru, na bubrege... Može li se zdravlje jednog čoveka i vrednost jednog vitalnog organa, jednog srca, izračunati", kazao je Iković. 

Crngorski portal podseća da radnici preduzeća "Port of Adria" imaju višestruko povišen nivo olova u krvi, ali nadležne zdravstvene institucije nisu preduzele ništa da ih leče, niti da utvrde kako je došlo do trovanja tim po zdravlje izuzetno opasnim teškim metalom.

Potvrđeno je da 58 od 63 testirana radnika ima povišen nivo olova u krvi, da su se obraćali izabranim lekarima, jedan od njih i Institutu za javno zdravlje, ali da pomoć nisu dobili.

Ministar pomorstva Filip Radulović poručio je u ponedeljak da zahteva hitnu istragu povodom slučajeva trovanja olovom radnika u kompaniji “Port of Adria”.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)