Sud kaznio ugostitelja zbog podizanja cena u kafiću za - jedan cent

Ugostitelj iz Osijeka kažnjen je sa 150 evra, a njegova kompanija sa 450, jer je u kafiću podigao cenu kafe za jedan cent nakon uvođenja evra.

Izvor: N1 Zagreb   |  

22.10.2024. 12:00

Sud kaznio ugostitelja zbog podizanja cena u kafiću za - jedan cent
Foto: Envato

Kaznu je odredio Opštinski sud u Osijeku jer je optuženi 7. januara 2023. sedam dana nakon uvođenja evra kao zvanične valute, "prilikom pružanja ugostiteljskih usluga koristio nepoštenu, odnosno agresivnu poslovnu praksu zabranjenu odredbama iz Zakona o zaštiti potrošača", prenosi N1 Zagreb.

Kako se navodi u presudi, oni su ugostiteljske usluge naplaćivali potrošačima po cenama višim nego 31. decembra 2022, pa je tako gazirani sok od 0,25 litara naplaćivan po ceni od 2 evra, a 31. decembra 1,99 evra, odnosno cena usluge je povećana za jedan cent.

Kako se navodi u nepravosnažnoj presudi, "krivi su jer su na taj način doveli potrošače u nepovoljniji finansijski položaj koristeći uvođenje evra 1. januara 2023. kao službene valute i okolnosti u kojima se potrošači nalaze, a koje okolnosti su bitno uticale na odluku potrošača pri kupovini usluga, odnosno koristili se nepoštenom, odnosno agresivnom poslovnom praksom".

Rok za isplatu kazne je tri meseca.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)