Splitski kapetan u Turskoj prvostepeno osuđen na 30 godina zatvora, u teretu broda pronađena droga

Splitski kapetan Marko Bekavac je prvostepenom presudom osuđen na 30 godina zatvora nakon što je u teretu koji je prevozio brodom u turskoj luci Eregli pronađen kokain.

Izvor: Index.hr   |  

16.09.2024. 16:02

Splitski kapetan u Turskoj prvostepeno osuđen na 30 godina zatvora, u teretu broda pronađena droga
Foto: Envato

U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od oktobra prošle godine, kada je policija na brodu koji je iz Kolumbije prevozio ugalj, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Tada je uhapšeno 10 pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske, Rusije i Bekavac koga turske vlasti smatraju odgovornim po službenoj odgovornosti. Uz kapetana Bekavca, sud je proglasio krivim i oficira palube, dok su ostali optuženi oslobođeni krivice.

Neven Melvan, Predsednik Sindikata pomoraca Hrvatske koji je, sa kapetanovom suprugom Katjom Bekavac i bratom Jozom Bekavcem, prisustvovao suđenju, rekao je da je nevažeća presuda šokirala sve prisutne, prenosi Index.hr.

"Kapetana Bekavca i prvog oficira palube osudili su na 30 godina zatvora, a ostale su oslobodili. Ovde je minimalna kazna 20 godina, ako još nešto nađu, onda to dupliraju. Jeziva je atmosfera ovde. Advokati smatraju da sud nije imao petlje da prvostepeno donese pravu presudu i osloboditi sve. I sad su gurnuli vruć krompir drugostepenom sudu. Moramo da se pripremimo za pravnu bitku i ne smemo pasti u očaj. Ova presuda nije konačna, ona je prvostepena. Sudija jednostavno nije imao hrabrosti da donese pravednu odluku nego je zbog težine slučaja odlučio da kazni nekoga i onda je to uradio tako što je kapetana i prvog oficira, dve najodgovornije osobe na brodu, osudio na 30 godina zatvora", rekao je Melvan.

Suđenje je počelo sredinom juna, a svi pomorci su se izjasnili da nisu krivi i izneli su svoju odbranu.

Advokatsku kuću iz Istanbula, angažovala je kompanija, a svaki pomorac je dobio svog zastupnika. Melvan tvrdi kako nije bilo dokaza ni za koga od njih, kao ni za kapetana i oficira palube.

"On se držao jako dobro. Međutim, šok je usledio nakon presude. U totalnom smo šoku. Suđenje je trajalo oko 5 sati i nadali smo se svi da će ovo dobro proći. Nažalost, sudija nije imao petlje da donese odluku koju je trebalo doneti".

Komentari (0)