Prvi poraz Zvezde u Evroligi, Panter junak Barselone posle produžetka u Areni

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Barselone rezultatom 98:94 pred krcatim tribinama Beogradske arene posle više od dva sata neverovatne borbe.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

18.10.2024. 22:32 >> 22:33

Prvi poraz Zvezde u Evroligi, Panter junak Barselone posle produžetka u Areni
Foto: Newsmax Balkans

Bio je ovo prvi poraz Zvezde ove sezone u Evroligi kojem je najviše doprineo doskorašnji kapiten Partizana Kevin Panter sa 26 poena od kojih je osam dao u produžetku neverovatne drame, uključujući i dve trojke u tom periodu, i jednu, malo pre toga, u samoj završnici regularnog dela.

Crveno-beli tako ni posle sedam godina nisu uspeli da savladaju Katalonce. 

Barselona je bolje otvorila utakmicu, Kevin Panter je postigao brzih šest poena za vođstvo gostiju 11:5, ali je usledio sjajan odgovor crveno-belih.

Vezanim trojkama Teodosića i Kalinića Zvezda je prvi put povela (19:17), potom i uvećala vođstvo na 25:21 preko Jaga dos Santosa koji je ubacio dve uzastopne trojke.

Foto: Newsmax Balkans

Gosti su, ipak, bolje finiširali prvu četvrtinu i završili taj deo meča sa prednošću od jednog poena.

Zvezda je vodila gotovo sve vreme u drugoj četvrtini, najveća prednost iznosila je 39:33, zahvaljujući napadačkoj raznovrsnosti Jaga dos Santosa, najefikasnijeg sa 11 poena u prvom poluvremenu. 

Barsa je poravnala na 44:44 na 1,5 sekundi pre kraja poluvremena, ali je i to vreme bilo dovoljno da Zvezda vrati prednost - trojku za delirijum Arene pogodio je Kodi Miler Mekintajer sa zvukom sirene.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Šut za tri bio je i najjače oružje Zvezde u prvom poluvremenu, crveno-beli su ubacili osam trojki iz 12 pokušaja.

Katalonci su poveli pet razlike u povoju treće deonice (54:49) međutim, Zvezda je odgovorila serijom 10:0 i preuzela vođstvo koje je držala do kraja ovog perioda. Trojke Kalinića, Dauma i Bolomboja "zapalile" su tribine.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Najveća prednost Beograđana u trećoj četvrtini iznosila je devet poena. Gosti su se, ipak, vratili u meč vezanim trojkama Brizuele u samoj završnici.

U dramatičnoj poslednjoj deonici, u kojoj je prednost nekoliko puta prelazila sa jedne na drugu stranu, ključne poene u samoj završnici pogodili su Kalinić i Dos Santos za Zvezdu, dok je za goste to radio Veseli.

Važan momenat desio se na 23. sekunde pre kraja, pri vođstvu Zvezde 82:81, kada su sudije posle dugog većanja sudile "mrtvu" loptu nakon borbe Veselija i Bolomboja za posed. 

Foto: Newsmax Balkans

Usledila je tehnička greška za trenera gostiju Penjaroju, negodovao je zbog toga što je sat pogrešno merio napad, pa je usledio novi višeminutni prekid.

Kenan je promašio sa penala, a Barsa je, trojkom Pantera preuzela vođstvo (84:82).

Ipak, Dos Santos je doneo poravnanje u narednom napadu, a Panter, u poslednjim sekundama promašio, i meč je otišao u produžetak.

Mirnije ruke u dodatnih pet minuta bili su gosti, pogodili su četiri trojke tada i neutralisali veliku borbu crveno-belih, a tačku na trijumf polaganjem u kontri nakon oduzete lopte stavio je Panter.

Bivši kapiten Partizana bio je daleko najbolji kod Barselone sa 26 poena, a jednako bitan doprinos trijumfu dao je Jan Veseli sa 19 poena.

Jago dos Santos je bio najefikasniji kod Zvezde sa 23 poena, dok je Nikola Kalinić dao 19.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)